Automatisk städning i Windows

Har du tappat kontrollen över lagringsutrymmet på datorn? Windows kan hjälpa dig genom att städa automatiskt.

© Shutterstock

Så får du Windows att städa automatiskt

De viktigaste platserna är Papperskorgen och i mappen Hämtade filer, där kan åtskilliga gigabyte ligga och ta upp plats till ingen nytta.

Platsbrist på hårddisken är sällan ett allvarligt men ofta ett irriterande problem eftersom det kan göra datorn långsam och få exempelvis uppdateringar att trassla.

För de flesta datoranvändare brukar de vanligaste platserna med onödiga filer vara Papperskorgen och mappen Hämtade filer, där kan det finnas flera gigabyte med filer som tar upp onödigt utrymme.

I Papperskorgen är det filer som du redan har kastat och Hämtade filer är standardmappen för filer som hämtas från internet, vilket gör det enkelt att glömma bort dem.

Du behöver inte städa dessa mappar själv, förra året fick Windows 10 verktyget Storage Sense (som det heter även i svenska Windows), som bland annat automatiskt kan städa i dessa mappar.

Så använder du Storage Sense

För att städa automatiskt i dessa två mappar gör du följande:

  1. Klicka på Start och välj kugghjulet (inställningar).
  2. Klicka på System och välj Lagring i kolumnen till vänster.
  3. Skjutreglaget under Lagring ska vara på.
  4. Klicka på länken Konfigurera Storage Sense eller kör det nu
  5. Nu kan du anpassa hur du vill att Storage Sense ska arbeta. Bocka för Ta bort tillfälliga filer som mina appar inte använder. Välj sedan i de två rullgardinsmenyerna hur många dagar som filerna ska ligga kvar i Papperskorgen respektive Hämtade filer innan de raderas. 
  6. När du har gjort detta behöver du bara stänga fönstret så kommer Windows att på egen hand städa bort gamla filer så att du får tillbaka det lediga utrymmet. 

Radera onödigt skräp på datorn

I PC-tidningen nummer 12/2019 guidar vi dig genom en riktig storstädning som låter dig radera onödiga program på datorn. Det kan till exempel vara program som Microsoft eller datortillverkaren har förinstallerat på datorn och som du inte behöver. 

Städandet görs med programmet Geek Uninstaller, som ligger och väntar på dig i Fördelszonen. 

> Hämta programmet och guiden i Fördelszonen (bara för PC-tidningens läsare)

Kanske är du intresserad av...