Windows Cortana

Med Microsofts intelligenta assistent Cortana behövs det inte längre vare sig mus eller tangentbord. Datorn kan styras med röstkommandon.

Prova Windows intelligenta assistent Cortana

Strunta i musen och tangentbordet, prata med datorn i stället. I Windows finns den digitala assistenten Cortana som förstår allt du säger. Så här funkar det.

27 september 2018 av Niklas Ernst

Har du tänkt på att du kan prata med din dator och få svar?

Det går faktiskt med Microsofts intelligenta assistens Cortana, som finns inbyggd i Windows 10.

Cortana fungerar på samma sätt som Apples Siri och Google Assistent och det går att ge röstkommandon som funktionen förstår och sedan utför. Du kan till exempel fråga vad det ska bli för väder, varpå Cortana svarar.

Värt att notera är att Cortana bara fungerar på vissa språk, dock ej svenska. För att testa funktionen måste därför språket i datorn ställas om till engelska. Cortana finns även i svenska pc, men det är inte aktiverat. När språket och landet ändras blir funktionen tillgänglig.

Nackdelen är förstås att du måste prata engelska med Cortana.

Mer att läsa: 8 nyheter i nästa version av Windows 10

Prata engelska med Cortana

För att testa Cortana gör du så här:

  1. Klicka på Start-knappen och klicka på kugghjulet för att öppna inställningarna.
  2. Klicka på Tid och språk och välj Region och språk i kolumnen till vänster.
  3. Välj ett land där Cortana är tillgängligt, till exempel USA, Tyskland, Kanada eller Spanien. Välj det språk som hör till landet i fråga, exempelvis Engelska. OBS! Du kan behöva lägga till ett språk via plustecknet vid Lägg till ett språk längre ned på sidan. Tänk också på att det måste finnas en fungerande mikrofon inkopplad till datorn. Har du en bärbar pc med inbyggd webbkamera fungerar kamerans mikrofon bra.
  4. Logga ut ur Windows och logga in igen. Nu ska språk och område vara ändrade till det du just valde. Klicka på den nya runda knappen till höger om Start-knappen för att starta Cortana.

Cortana kan en hel del

Cortana kan användas till en rad saker. Det går till exempel att starta ett program genom att säga exempelvis Open Edge.

Det går även att be Cortana att söka på internet eller att öppna en viss inställning i Windows.

Cortana kan även ändra ljudvolymen, starta en timer med ett visst tidsintervall, stänga av eller starta om datorn, tala om vad som händer under dagen baserat på vad som finns i kalendern med mera.

Tröttnar du på Cortana är det bara att ändra tillbaka till Sverige och svenska, så blir allt som förr igen. När inställningarna är ändrade måste du logga ut och in igen för att de ska aktiveras.

Vill du testa Googles digitala assistent, som förstår svenska, kan du läsa mer här

Prova 2 nummer av PC-tidningen för 59:50 kronor + porto och expeditionsavgift, så får du ett Bluetooth-tangentbord på köpet. Då kan du skriva långa texter i mobilen eller pekdatorn lika lätt som om du satt vid din pc. Läs mer om erbjudandet.

Kanske är du intresserad av...