Nu uppdateras Windows 10 automatiskt
Uppdatering

Om du har version 2004 av Windows 10 på din dator kommer du snart upptäcka att datorn själv uppdaterar till den senaste versionen av operativsystemet.

Nu uppdateras Windows 10 automatiskt

Nya Windows 10 21H1 ligger som en valfri uppdatering till din dator, men om datorn använder 2004-versionen av operativsystemet får du inget val: Uppdateringen installeras automatiskt.

Tålamodet verkar tryta hos Microsoft.

Om man tidigare kunde använda en "äldre" version av Windows 10 i flera år innan man var tvungen att uppdatera till den senaste versionen, betraktas en dator nu som föråldrad om den installerade Windows-versionen är mer än ett år gammal.

Det kommer du snart att upptäcka om du har Windows 10 version 2004 från förra våren på datorn.

Din dator behöver senaste versionen

I dagarna har Microsoft nämligen börjat tvångsuppdatera datorer med Windows 10 version 2004 som kom för ett år sedan till nya Windows 10 version 21H1.

Har du redan den version av Windows 10 som kom hösten 2020 (20H2) är den nya uppdateringen fortfarande bara tillgänglig som en valfri uppdatering.

Det visar att Microsoft har blivit mer angelägna om att få världens datorer uppdaterade, och det beror förstås också på att företaget stödjer de "äldre" versionerna av Windows 10 med säkerhetsuppdateringar under kortare tid. 

Därför är även vår rekommendation att uppdatera datorn till senaste versionen så att du kan vara säker på att få allvarliga säkerhetsbrister rättade.

> Läs även: 21h1: Ny halvårsuppdatering till Windows 10 är färdig

Uppdatering av Windows 10
Uppdatera:

Du kan se om uppdateringen Windows 10 21H1 är klar för dig genom att gå in på Inställningar och välja Uppdatering och säkerhet. Om din nuvarande Windows-version är 20H2 kommer uppdateringen att finnas som en valfri uppdatering. Har du version 2004 kommer du att få uppdateringen automatiskt utan möjlighet att välja bort den.

Snart ska alla datorer uppdateras

Om du för närvarande har utgåvan av Windows 10 från förra hösten (20H2) kan du slippa ladda ner senaste versionen av Windows, men det är en kort tidsfrist. 

Om ett halvår är nästa funktionsuppdatering klar – Windows 10 21H2 – och då kommer Microsoft förmodligen att börja uppdatera alla datorer med 20H2 automatiskt.

Vi har inte hört om några större problem med version 21H1, så du kan lugnt uppdatera datorn när du inte behöver den för andra saker på ett par timmar. 

> Läs även: Windows 10 får en stor uppdatering under hösten 2021

Kanske är du intresserad av...