Linux i Windows 10

Nu kan du köra Linux i Windows 10

Efter den stora uppdateringen till Windows 10, den så kallade jubileumsuppdateringen, har det dykt upp en ny och överraskande funktion: Det har blivit möjligt att köra Linux-program på en Windows-dator.

18 augusti 2016

Det tre stora operativsystemen på världens datorer heter som bekant Windows, Apple OSX och Linux, och normalt har de inte något med varandra att göra. Därför är det förvånande att Microsoft i och med den stora jubileumsuppdateringen till Windows 10 har gjort det möjligt att köra Linux-program direkt i Windows.

Det är inte många som kommer att ha någon nytta av den nya möjligheten, men om du hör till dem som brukar använda Linux parallellt med Windows kan du glädja dig åt att du nu kan göra allt i Windows 10. Allt som krävs är en 64-bitars Windows 10 som har uppdaterats med jubileumsuppdateringen. Funktionen är möjligt tack vare Windows Subsystem for Linux (WSL), ett kommandoverktyg som levereras med Linux-versionen Ubuntu.

Så här gör du Linux i Windows 10 1. Ladda hem och uppdatera Windows med jubileumsuppdateringen om du inte redan har gjort det. Det går att använda länken längst ner i artikeln. 2. Klicka på Start-knappen och välj Inställningar. Välj Uppdatering och säkerhet. Klicka på För utvecklare i vänsterkolumnen. Markera Utvecklarläge. 3. Klicka på Start-knappen och sök efter Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner. I listan ska du välja Windows-undersystem för Linux (Beta). 4. Starta om datorn. Starta den vanliga Kommandotolken genom att skriva CMD i sökfältet och klicka på Kommandotolk. I Kommandotolken skriver du Bash och trycker på Enter. Nu kan du köra Linux-program i Kommandotolken.

Ladda hem jubileumsuppdateringen här.

Kanske är du intresserad av...