Microsoft medger: Återställning av datorn raderar inte allt
Återställ:

Du kan välja att behålla eller radera personliga filer när du återställer datorn. Nu visar det sig att enskilda personliga filer lämnas kvar även om du har valt att ta bort dem.

Microsoft medger: Återställning av datorn raderar inte allt

Vi har med all rätt alltid haft intrycket att en återställning av datorn, där man väljer att inte behålla personliga filer, raderar alla filer från datorn. Nu visar det sig att vissa filer faktiskt lämnas kvar.

Precis som du kanske känner igen från mobilen går det även att återställa datorn i Windows 10 och 11, så att den startar som nyinstallerad.

I den processen måste man välja om man vill behålla sina personliga filer eller ta bort allt och börja om från början på en helt ren dator.

Nu visar det sig dock att återställningen med radering av personliga filer inte alls har varit så effektiv som vi trodde.

> Läs även: Så här återställer du din mobil

När du ska återställa datorn väljer du om du vill behålla personliga filer eller radera allt.
Återställ datorn i Windows:

Om du har försökt återställa en dator med Windows har du fått frågan om du vill välja att behålla personliga filer eller radera allt.

Upptäckte att filer inte raderades

För en vecka sedan upptäckte en Windows-användare att datorn fortfarande hade kvar personliga filer efter en återställning, trots att han hade valt att radera allt.

Nu har Microsoft bekräftat att felet existerar.

Företaget förklarar att det specifikt gäller de mappar som innehåller filerna från backuptjänsten OneDrive, som i vissa fall inte rensas även om du har valt det.

Problemet har konstaterats både vid lokala återställningar på datorn och vid återställningar där du från ditt Microsoft-konto tar bort en dator som till exempel har hamnat i fel händer.

I vissa fall har det observerats att annars krypterade Bitlocker-filer lämnas okrypterade på hårddisken efter en återställning. 

Gäller alla Windows-versioner

Microsoft meddelar att felet finns i de aktuella Windows 10-versionerna 20H2 och upp till 21H2. För Windows 11 gäller det version 21H1.

Företaget berättar att man arbetar för fullt med att lösa problemet och att det inom kort kommer att skickas ut en uppdatering som rättar till det.

Var försiktig när du ska göra dig av med datorn

Säkerhetsfelet kan vara problematiskt om du ska sälja datorn och därför i god tro räknar med att du har rensat den från personliga filer med en återställning.

Därmed riskerar du att köparen av din dator – eller medarbetare på platsen där datorn återvinns – kan komma åt dina personliga filer, eftersom de inte är raderade som du trodde.

Om du tänker sälja eller ge bort din dator ska du alltså se till att allt tas bort helt. 

> Läs även: Ska du sälja din begagnade dator? Gör först dessa 5 saker

Logga ut från OneDrive innan du återställer

Enligt Microsoft kan du skydda dina data genom att logga ut från OneDrive på datorn innan du startar återställningen.

Då tas alla filer från OneDrive bort från hårddisken innan återställningen tar bort alla Windows-filer.

> Se här steg för steg hur du återställer datorn i Windows

Så här återställer du datorn på bästa sätt

Vi rekommenderar dock att du för säkerhets skull inte bara raderar filerna om du ska lämna bort datorn. 

Om du istället använder ett speciellt raderingsprogram skrivs de områden på hårddisken där filerna låg över, så att de aldrig kan återskapas. 

Du kan använda programmet Secure Eraser för detta ändamål. Programmet ligger i Fördelszonen tillsammans med en komplett guide som visar hur du använder det.

> Hämta Secure Eraser i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...