Gör datorn med Windows 10 snabbare

Nu är det enklare än någonsin att få Windows att starta lite kvickare.

© Shutterstock

Långsam pc: Så här får du Windows 10 att starta snabbare

Tar det lång tid att starta din pc med Windows 10 kan det bero på att alltför många onödiga program startar tillsammans med operativsystemet. Dessa program kan du enkelt stoppa från att göra det.

19 oktober 2020

Startar inte längre din pc lika snabbt som den gjorde när den var ny?

En viktig orsak till att en dator är seg i starten är alla startprogram som har installerats under årens lopp. Det rör sig om program som startar tillsammans med Windows.

Vissa av dem krävs för att datorn och vissa funktioner ska fungera ordentligt, medan andra inte alls är lika nödvändiga och till och med kanske helt onödiga.

Läs här hur du stänger av onödiga program och hur du startar din dator snabbare. Komputer for Alle rekommenderar även ett program för att optimera dina startprogram.

Stäng av onödiga program

Ofta rör det sig om program som inte alls behöver starta med Windows utan som du kan starta efter behov. Ibland kan det ligga kvar bortglömda program som bara tär på prestandan i onödan.

Alla dessa kan enkelt inaktiveras i Windows. Detta är ett enkelt sätt att få få fart på en seg dator.

> Mer att läsa: Alla uppdateringar av Windows 10

Starta datorn snabbare

Det finns ett snabbt och enkelt knep för att Windows ska starta snabbare. I Windows går det nämligen att välja vilka andra program som får starta tillsammans med operativsystemet. Gör så här:

  1. Högerklicka på Start-knappen och välj Aktivitetshanteraren.
  2. Välj fliken Autostart, som innehåller en lista med alla program som startar tillsammans med Windows.
  3. Högerklicka på ett program i listan, till exempel Spotify, och välj Inaktivera. Kolumnen Status visar om ett program är aktivt eller inte. Ett program som är inaktiverat startar inte längre tillsammans med Windows. Vill du använda ett sådant program får du starta det själv.
Om du ångrar dig eller märker att något program inte fungerar som det ska kan du alltid öppna Aktivitetshanteraren igen och välja att aktivera ett startprogram.
Aktivitetshanteraren i Windows 10

I Aktivitetshanteraren väljer du fliken Autostart för att se alla program och tjänster som startar tillsammans med Windows.

Optimera startprogrammen

I PC-tidningen nummer 17/2020 får du programmet WinOptimizer 2020 som innehåller en smart funktion för att städa bland datorns startprogram.

WinOptimizer kostar i vanliga fall pengar, men du som läser PC-tidningen får det på köpet med din tidning.

> Programmet och tillhörande artikel finns i Fördelszonen (kräver inloggning)

Kanske är du intresserad av...