Gör bildspel i Windows 10

Sedan Microsoft tog bort Windows Movie Maker har det saknats funktioner i Windows för att göra bildspel. Nu går det dock igen, denna gång med ett nytt verktyg.

VI har flera gånger skrivit om Microsofts program Windows Movie Maker, som bland annat kunde användas för att göra bildspel.

Det programmet har Microsoft nu lagt ner och det finns inte längre att hämta från internet.

I och med den senaste uppdateringen av Windows 10 har det dock dykt upp en annan möjlighet för att skapa bildspel av egna bilder.

Den lite anonyma appen Foton som finns i Startmenyn är främst känd som en fotovisare, men den innehåller även funktioner för att göra både bildspel och redigera video. Tack vare de automatiserade funktionerna kan programmet sköta om allting.

Vad är ett bildspel?

Ett bildspel är en serie stillbilder som visas efter varandra, eventuellt med olika övergångar mellan bilderna.

I Windows 10 går det att antingen att göra ett bildspel som bara visar upp ett antal bilder efter varandra, eller ett bildspel som sparas som en videofil som sedan kan spelas upp som vilken video som helst.

Så här gör du ett bildspel

Appen Foton finns i Startmenyn. Det går snabbast att hitta den genom att öppna Startmenyn och skriva foton. Klicka på appen i sökresultatet. 

I appen finns knappen Skapa där det går att göra egna bildspel.

I bildspelen går det att använda färgfilter för att göra bilderna svartvita eller kanske rosaskimrande.

Det går även att lägga in texter och musik och bilderna kan få extra liv med panoreringar och inzoomningar. Det sistnämnda görs med funktionen Rörelse.

Foton kan antingen skapa ett bildspel automatiskt, som du sedan jobbar vidare med, eller så gör du ett helt eget från början.

Läs mer i tidningen

I PC-tidningen nummer 6/2018 visar vi mer ingående hur du kommer i gång med appen och gör egna bildspel. Lär dig lägga in nya bilder, addera färgfilter, lägga på text och musik samt rörelser för ett mer professionellt uttryck. 

Köp tidningen i din butik eller teckna en prenumeration nu, så kan du läsa tidningen digitalt med en gång i appen Wype.

> Just nu får du 1 nummer av PC-tidningen och full tillgång till Fördelszonen med över 300 program, 400 instruktionsfilmer och mycket annat för endast 29 kronor.

Kanske är du intresserad av...