Få tillbaka den gamla Utforskaren i Windows 10

Så här ser den gamla Utforskaren ut i Windows 10.

© PC-tidningen

Få tillbaka den gamla Utforskaren i Windows 10

Nu kan även de största Windows-nostalgikerna få sitt lystmäte stillat. Nu kan Utforskaren från Windows 3.0 tillbaka och kan hämtas gratis i Windows Store.

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan 1990 då Microsoft lanserade Windows 3.0. Även om de flesta säkert är av uppfattningen att Windows har blivit bättre under den tiden, behöver det inte betyda att allting var sämre förr.

En aspekt av detta kan du undersöka redan nu. Det går nämligen att använda den ursprungliga versionen av Utforskaren, som den såg ut i Windows 3.0 när det släpptes 1990, i Windows 10.

> Läs mer om Windows 10 här, bland annat tips och trick som gör dig effektivare

Så använder du den gamla Utforskaren

Microsoft har nämligen återlanserat den ursprungliga filhanteraren som en gratis app med namnet Windows File Manager, som du kan hämta i Windows Store via den här länken

Utforskaren är ett fristående program och ersätter inte den inbyggda Utforskaren i Windows 10, så operativsystemet kommer inte att påverkas. Den gamla versionen av Utforskaren låter dig dock öppna mappar, flytta, kopiera och radera filer, och du har tillgång till alla enheter på datorn.

> Läs också: Sök smartare i Utforskaren med tre lätta knep

Windows 3.0 - 30 år gammal slitvarg

Den ursprungliga versionen av Utforskaren debuterade 1990 tillsammans med Windows 3.0 och var egentligen inte om ett operativsystem utan om ett grafiskt gränssnitt som gjorde det enklare att använda datorn. Tidigare hade användarna behövs skriva kommandon i MS-Dos när de vill radera filer, flytta mappar et cetera.

Det var slut på det detta i och med Windows 3.0 och Utforskaren, som sedan dess har varit en grundläggande del av alla Windows-versioner.

Lyssna på din favoritmusik med den här bluetoothhögtalaren, som du kan få tillsammans med två nummer av PC-tidningen för bara 59:50 kronor. Se erbjudandet här.

Kanske är du intresserad av...