kompatibilitetsläge Windows 10
Kompatibilitet

Om du har ett gammalt program som fungerade med en gammal version av Windows, då finns det goda chanser att du kan få det att fungera i Windows 10. 

Få gamla program att fungera i Windows 10

Det går att väcka liv i gamla älskade programmen med Windows 10, så plocka fram cd-skivorna och disketterna.

I en del fall var de gamla programmen för Windows 95 och 98 helt enkelt bättre.

Eller det är i varje fall så man brukar minnas dem, framför allt program som man hade lärt sig använda utan och innan bara för att upptäcka att de inte längre fungerar i en nyare version av Windows. 

Detta är ett problem som dyker upp med jämna mellanrum på PC-tidningens Fråga Oss-forum, där läsare med äldre program som Paint Shop Pro 5, Microsoft Works, Publisher 98, Corel Draw 6 och Floorplan 3D drömmer sig tillbaka till tiden då deras favoritprogram fortfarande fungerade. 

Väck liv i gamla program

Det kan dock vara möjligt att väcka liv i de gamla programmen igen. Windows 10 innehåller nämligen en smart funktion för att få gamla program att fundera, och den kallas för kompatibilitetsläge. Det betyder att Windows 10 försöker uppträda som om det vore en gammal version av Windows, så att programmen ska kunna köras som det var tänkt. 

Så använder du kompatibilitetsläget

Du använder funktionen genom att högerklicka på genvägen till ett program - eller dess installationsfil - och väljer Egenskaper

Gå in under fliken Kompatibilitet och markera alternativet Kör detta programmet i kompatibilitetsläge för. Väljs sedan den version av Windows programmet senast fungerade med och klicka på OK.

Detta kan räcka för att programmet ska fungera igen.

kompatibilitetsläge

När du högerklickar på ett program eller genvägen till ett program, kan du välja att köra programmet i kompatibilitetsläge. Detta kan göra det möjligt att köra även väldigt gamla program på den nya dator.

Vad betyder kompabilitet?

Att vara kompatibel betyder att kunna kunna kommunicera med varandra.

Två program som är kompatibla kan kommunicera och utväxla information sinsemellan. Två hårdvarukomponenter som är kompatibla kan anslutas och kommunicera med varandra. Ett exempel är att gamla tangentbord och möss brukade anslutas till datorerna via en PS2-port. Eftersom sådana portar inte längre finns på datorer är den hårdvaran inte längre kompatibel med nya datorer.

Om ett program lanserades för länge sedan och för vad som har blivit gammal teknik, finns det en risk att programmet inte längre kan kommunicera med Windows.

När du startar ett program i kompatibilitetsläget försöker Windows 10 låtsas att det är en äldre version av operativsystemet. Detta är en möjlighet att få gamla program att fungera på nyare datorer, trots att de egentligen inte är kompatibla.

Fungerar det gamla programmet fortfarande inte?

I PC-tidningen nummer 05/2019 kan du läsa en stor artikel som programmet VirtualBox, som kan få alla äldre program att fungera igen. I en åtta sidor lång artikel får du en guide över hur du installerar och använder programmet.

Du hittar programmet VirtualBox i Fördelszonen, där du som läser PC-tidningen kan logga in på hämta både programmet och guiden redan nu.

Få hjälp med gamla program och annat

I PC-tidningens Fråga Oss-forum kan du läsa andras it-frågor och svar från våra experter och andra läsare.

Som läsare av PC-tidningen kan du logga in och ställa egna frågor om det är något som du undrar över eller behöver hjälp med.

Just nu kan du testa ett nummer av PC-tidningen och få tillgång till Fråga Oss-forumet och Fördelszonen med fler än 300 säkra och testade program för bara 29 kronor.

Kanske är du intresserad av...