KOM_SV_171722-NR08_J_WIN10_Hemmelig_Web

De största hemligheterna i Windows 10

Bli en GUD på Windows! Gör en utflykt till de mer dolda delarna av Windows 10 och upptäck ett pärlband av smarta och smidiga funktioner som ännu inte har fått den uppmärksamhet de förtjänar.

9 maj 2016

Få ut mer av Windows 10 med några smarta tips. Det går bland annat att hitta vad det är som tar upp plats på hårddisken eller att förlänga batteritiden i en bärbar.

Tre tips till Windows 10:

1. Ta reda på vad som fyller hårddisken 

Det har blivit betydligt enklare att ta reda på vad som tar plats på hårddisken. I Windows 10 går det att få en komplett översikt över hur lagringsutrymmet disponeras. Detta gör det enklare att effektivt städa på hårddisken, eftersom det har blivit lättare att ta reda på vad som slösar med utrymmet.

  • Öppna Inställningar och klicka på den första punkten i listan System.
  • I menylistan till vänster klickar du på Lagring, vilket visar en översikt över datorns olika enheter. 
  • Klicka på en enhet för att få mer information om vad som finns lagrat på den.

Efter att ha arbetat en stund kommer datorn att visa hur mycket utrymme de olika kategorierna tar upp på enheten. Klicka på en kategori för att få mer specifik information om vilka program och mappar som kategorin omfattar.

2. Förläng batteritiden i Windows 10

Om du kämpar för att ta reda på vad som suger mycket ström från batteriet i din bärbara dator, kan operativsystemet hjälpa dig att leta. Under Batterisparfunktion går det att få tydliga ledtrådar till vad som är boven. Med den informationen blir det enklare att hitta strömslukarna och förbättra batteritiden.

  • Öppna Start-menyn och klicka på Inställningar, följt av undermenyn System
  • Gå in under Batterisparfunktion och klicka på Batterianvändning, vilket är den rakaste vägen till översikten för batteriförbrukningen.

3. Kontrollera allt 

Aktivera Gud-läget och bli envåldshärskare över Windows 10 – eller i varje fall nästan. Den dolda mappen är ett ymnighetshorn med inställningar som gör det möjligt att anpassa de flesta aspekter av operativsystemet efter dina behov. Gud-läget innehåller många smarta verktyg och funktioner.

  • Skapa en ny mapp på skrivbordet genom att högerklicka på en tom plats, välja Nytt och klicka på Mapp.
  • Ge mappen följande namn Supermapp.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Du kan välja ett annat namn än Supermapp, men det är ett passande namn med tanke på innehållet.

> Läs mer om Windows 10

Kanske är du intresserad av...