Windows 10-upgrade

Byt till Windows 10 från Vista eller XP – helt gratis

Det går att hämta och installera Windows 10 utan produktnyckel. Operativsystemet behöver inte ens aktiveras.

28 mars 2016

När Microsoft lanserade Windows 10 fick alla som har en dator med Windows 7 eller 8 uppgradera till den nya operativsystemet gratis. Datorer med Windows XP eller Vista omfattades inte av erbjudandet. Det går dock att hämta och installera Windows 10 även i en dator med XP eller Vista utan att det kostar någonting. Windows 10 kan installeras utan att någon produktnyckel anges och det fungerar utan att aktiveras.

Börja med att hämta Windows 10 som en så kallad ISO-fil här Följ instruktionerna för att hämta operativsystemet. Se till att välja rätt version för din pc, det vill säga 32 eller 64 bitar. Spara filen på ett usb-minne och boota från det. När installations- programmet frågar efter produktnyckeln klickar du på Hoppa över.

Installationen slutförs nu och resultatet är en komplett version av Windows 10, som dock inte är aktiverad. Den fungerar i stort sett precis som om den vore aktiverad med en giltig produkt- nyckel. Några detaljer visar dock att operativsystemet inte är aktiverat. Det finns ett vattenmärken i ena hörnet och det går till exempel inte byta skrivbordsbakgrund.

Observera att Microsoft mycket väl kan ändra aktiveringskraven och då kan det krävas en produktnyckel för att Windows 10 ska fortsätta att fungera.

Mer om Windows 10

Kanske är du intresserad av...