Start-meny Windows 10

Bestäm själv vad som ska visas i Start-menyn i Windows 10.

Bestäm hur Start-menyn ska se ut

Många använder den inte ens, medan andra ogillar nymodigheterna med färgglada paneler. Start-menyn är en central del av Windows och det finns en hel del du kan göra för att få den som du vill.

In med det goda. Ut med det onda. Det är en filosofi som gäller även för Start-menyn i Windows 10.

Den moderna Start-menyn är en blandning mellan den klassiska Start-menyn som dök upp första gången i Windows 95 och misslyckandet från Windows 8.

Använder du till exempel arvet från Windows 8 – panelerna? Eller ligger de bara där som färgglada plattor som bara tar upp plats?

I stället för paneler som gör reklam för spel du inte är intresserad av eller musiktjänster du inte använder kan du faktiskt göra om dem till något nyttigt.

Ta bort en panel från Start-menyn

Paneler som du inte vill ha kvar tar du enkelt bort genom att högerklicka på dem och välja Ta bort från Start.

Lägg till paneler i Start-menyn

Program som du vill ha som paneler i Start-menyn hamnar där genom att du helt enkelt drar dem dit från skrivbordet.

Panelerna kan också flyttas genom att ta tag i dem och dra dem till en annan plats. Det går att ändra storleken på en panel genom att högerklicka på den och välja Ändra storlek. Högerklicka och välj Mer för att exempelvis stänga av en rörlig (levande) panel eller för att ändra programmets inställningar.

I PC-tidningen nummer 4/2019 kan du läsa mycket mer om hur du kan anpassa Start-menyn. Läs bland annat om hur du snabbt tar dig längst ner i Start-menyn och hur du ändrar färg på den.

Avinstallera program i Windows 10

När du tar bort en panel i Start-menyn till ett program du inte använder, finns programmet kvar i datorn. Använder du inte programmet bör du avinstallera det.

Vi rekommenderar programmet Revo Uninstaller för att avinstallera program. Det ser till att alla småfiler som annars lätt blir kvar också försvinner. Läs mer om Revo Uninstaller i PC-tidningen nummer 4/2019.

Revo Uninstaller städar bort allt som hör till ett program mycket mer effektivt än den inbyggda avinstallationsfunktionen i Windows 10.

Du som köper PC-tidningen hämtar programmet och den tillhörande artikeln i Fördelszonen.

Om du tecknar en prenumeration nu kan du läsa hela tidningen på en gång digitalt via appen Wype. Du kommer direkt åt hela Fördelszonen och kan börja använda de över 400 program som finns där redan i dag.

> Prova PC-tidningen för endast 29 kronor eller ge bort PC-tidningen till någon som tycker det är kul med datorer och som vill få ut mer av sin pc. Läs mer om våra erbjudanden.

Kanske är du intresserad av...