Microsoft hovedkvarter

Historien om Microsoft Windows

Den här veckan är det sista chansen att uppgradera till Windows 10 utan att det kostar något. Här är historien om Windows ursprung.

I november 2015 firade Microsoft Windows sin 30:e födelsedag, vilket vi på PC-tidningen firade genom att skriva om operativsystemets historia i tidningen. Efter det har Windows 10, som bara var några månader gammalt när artikeln publicerades, erövrat hundratals miljoner hemdatorer världen. Fredagen den 29 juli är det sista chansen att kostnadsfritt uppdatera från Windows 7 och Windows 8 till det nya operativsystemet. Med anledning av detta ger vi dig chansen att läsa om Windows långa historia, hela vägen från 1985 och Windows 1.0 fram till 2015 och Windows 10. Här nedan kan du klicka dig fram genom historien på tidslinjen. Om du vill läsa mer om Windows 10 kan du läsa allt vi har skrivit här, och om du är prenumerant kan du läsa vår e-bok om Windows 10. Du kan även läsa historien om mannen bakom Microsoft och Windows, Bill Gates. Mycket nöje.

Tidslinje: Historien som Windows (Artikeln börjar efter tidslinjen.)

Ett revolutionerande operativsystem Den första versionen av Windows såg dagens ljus 1985 och krävde en halv megabyte (512 kilobyte eller drygt 0,0005 gigabyte) och inte mindre än två diskettstationer. Windows 1.0 blev dock inte speciellt utbrett eftersom det var få förunnat att ha möjligheten att använda en dator, men datorrevolutionen hade startat. Nu var det möjligt att sitta med en datormus och flytta fönster på skärmen, göra dem större och mindre, och ha flera programfönster öppna samtidigt. För många yngre kan detta låta som självklarheter, men fram till Windows 1.0 hade datoranvändande nästan uteslutande handlat om att om börja skriva C:\ följt av en massa kryptiska filnamn och parametrar.

Företaget blomstrar Två år senare är Windows fortfarande en lyx för en liten minoritet av datoranvändare, men det är dags för den nya Windows-generationen. Windows 2.0 kräver att datorn har en hårddisk, och hela operativsystemet har blivit mer färgglatt. Nu börjar även programutvecklare utanför Microsoft att få upp ögonen för Windows enorma potential, och de första tredjepartsprogrammen som utvecklats för att användas med Windows börjar dyka upp i affärerna.

Det stora genombrottet Det verkligt stora genombrottet för Windows kom i början av 90-talet med Windows 3, framför allt de uppdaterade versionerna 3.1 och 3.11. Operativsystemet hade arbetats fram hand i hand med utvecklingen av de nya processorerna, och det är framför allt Intels nylanserade 386-processor som ger Windows luft under vingarna. Om du dessutom hade väldigt mycket arbetsminne i datorn, kanske hela två megabyte eller svindlande fyra megabyte (0,0002 respektive 0,0004 gigabyte) var hastigheten otrolig. Det var även nu som det blev en veritabel sportgren bland datornördar att konfigurera Windows att leverera så hög prestanda som möjligt.

Kortspel och minröjning För vanliga användare var det däremot något helt annat som gjorde Windows 3.1 populärt, nämligen de små spelen som var en del av operativsystemet. Framför allt var det minröjningsprogrammet MS Röj och patiensen Solitär som sänkte produktiviteten på kontor och var tidsfördriv på de allt vanligare hemdatorerna. Under loppet av två år såldes tio miljoner Windows-paket både till hemanvändare och till företag. Populariteten hade däremot en mörk baksida eftersom Windows började piratkopieras i stor skala. Microsoft försöker minska stölderna genom att introducera licenser och sätta på klistermärken med hologram på paketen med det äkta operativsystemet, men det ska visa sig att piraterna inte låter sig skrämmas så lätt. 1993 kompletterar Microsoft sitt Windows-sortiment med Windows NT som är utvecklat med företag och kommersiella användare. Windows NT tar dock så lång tid att utveckla att lustigkurrar säger att är en förkortning för Not Today, Not Tomorrow (inte i dag och inte i morgon). Rent tekniskt är dock NT ett enormt steg framåt för Windows.

Start-knappen ser dagens ljus Världens största rockband, The Rolling Stones, står för signaturen till nästa generation av Windows som lanseras 1995. Mick Jagger sjunger "You start me up" tillsammans med bilder av ett Windows med en helt ny knapp nere i vänstra hörnet. Klickar man på Start-knappen dyker det upp en menystruktur på skärmen som bland annat gör det möjligt att snabbt starta program och att hitta nyligen använda dokument. En annan nyhet i Windows 95 är Aktivitetsfältet som visar en ikon och programnamn för att visa alla program som körs på datorn. Det är även nu som vanliga användare börjar hitta ut på internet. Eftersom Windows har börjat kunna använda modem är det många som börjar surfa och använda e-post, vilket samtidigt blockerade alla telefonsamtal eftersom modemen använde samma uppkoppling som vanliga telefonen.

Windows invaderar internet För användare som är snabba att träda in i den digitala tidsåldern erbjuder Windows ett litet program som heter Microsoft Internet Mail and News, vilket kan skicka och ta emot e-post men också låter användare utforska alla nyhetsgrupper som finns på internet. 1996 är det första gången som Windows-användare kan surfa ut på World Wide Web med Internet Explorer, som levereras som en integrerad del av Windows. Det är en paketlösning som Microsoft håller fast vid i många år, ända tills konkurrensmyndigheter både i USA och EU tvingar Microsoft att lägga på greppet som sina användare och göra det möjligt att välja mellan olika webbläsare. Windows 95 var dock inte något skolexempel på ett stabilt operativsystem, och det var inte ovanligt att den nu för tiden ganska färgglada skärmen växlade till en klarblå skärm med mystiska felmeddelanden. Då fanns det bara en sak att göra - trycka på Ctrl, Alt och Del-tangenterna samtidigt för att starta om datorn. Och om du inte hade sparat det du arbetade med var det bara att börja om från början.

Det blir ännu värre... När det handlar om driftsäkerhet och tillförlitlighet blir Windows 98 inte något stort steg framåt, snarare tvärtom. Det är däremot den första versionen av Windows som uttryckligen vänder sig mot hemanvändare. Som en del av detta introduceras den så kallade Plug & Play-funktionen som betyder att det räcker att ansluta en mus, skrivare eller annat tillbehör, varvid datorn på egen hand installerar de program och drivrutiner som behövs för att kunna använda det. Det ska komma att dröja nästan 15 år och flera ytterligare Windows-generationer innan funktionen faktiskt fungerar som det var tänkt. Windows 98 blev en ännu mindre framgång än till och med Windows 95, och Microsoft lanserade i rasande tempo både Windows ME och Windows 2000 Professional, där den sistnämnda fungerade utmärkt rent tekniskt men aldrig blev speciellt omtyckt bland hemanvändarna.

Med den stabila Windows 2000 som utgångspunkt och dyrköpta lärdomar om stabilitet och användarvänlighet satsar Microsoft på en ny produkt redan 2001. Den utvecklas under kodnamnet Whistler och lanseras efter en gigantisk reklamkampanj som Windows XP. Det nya operativsystemet höjer ribban ordentligt och sätter en ny standard för hur länge en dator kan arbeta utan att krascha. Windows XP blir en enorm succé som många anser aldrig kommer att upplevas igen. Än i dag använder ungefär 15 procent av världens datorer Windows XP, trots att Microsoft sedan mer än två år tillbaka har upphört med allt arbete och alla former av uppdateringar för operativsystemet. Det förtjänar dock att nämnas att XP för en tynande tillvaro i Europa och i USA, medan andra delar av världen har miljontals datorer som hänger kvar vid det nedlagda och nu för tiden döda operativsystemet.

Användarna gör uppror Medan Windows XP blev en otrolig framgångshistoria, blev reaktionerna desto mer blandade på Windows Vista som lanserades fem år senare. Vista lanserades i en rad olika versioner - från Home Basic till Ultimate - vilket gjorde det trassligt att till och med skaffa operativsystemet. Det introducerades mängder av både tekniska och användarmässiga nyheter, men den mest framträdande förändringen var att programfönster och Aktivitetsfältet var transparenta. Det var en teknisk framgång som medförde stora förbättringar av datorernas prestanda, men många användare förstod inte de tekniska fördelarna utan störde sig bara på utseendet. Därför stängde de av funktionen så att datorns prestanda blev lägre, och sedan klagade de på att operativsystemet var långsamt.

En annan nyhet var sättet som operativsystemet hanterade användarkonton. Ur säkerhetssynpunkt var det säkert en stor framgång, men i verkligheten höll det på att driva användare till vansinne. Tvånget att bekräfta både en och två gånger varje gång ett program skulle installeras, en inställning andras, och så vidare blev för mycket. Microsoft hade dessutom infört en regel om att drivrutiner för kringutrustning måste vara digitalt signerade och godkänd av Microsoft för att kunna installeras. Det var måhända nödvändigt för att göra operativsystemet driftsäkert och tillförlitligt, men många användare såg inte det nödvändiga utan upplevde det bara som osmart och trassligt. Inte heller Microsofts nya avancerade kopieringsskydd mottogs med öppna armar av speciellt många.

Testa gratis Om det var erfarenheterna från Vista-lanseringen eller mer praktiska motiv bör låtas vara osagt, men oavsett vilket ändrade Microsoft sin taktik radikalt när det blev dags att lansera nästa generation av Windows. Den 9 januari 2009 började miljontals datoranvändare ladda hem en så kallad betaversion, det vill säga en inte riktigt färdigutvecklad version, av det kommande Windows 7 för att kunna vara med att testa och komma med synpunkter till Microsoft. Tanken var att kunna masstesta systemet och åtgärda potentiella problem som kunde uppstå redan innan lanseringen som sattes till tio månader senare. Kanske fanns även baktanken att användare skulle vänja sig vid alla trevliga funktioner och det praktiska användandet under testperioden, och hellre betala för att fortsätta att använda Windows 7 än att gå tillbaka till sitt gamla operativsystem. Oavsett vilket blev taktiken en sådan framgång att Microsoft beslutade sig för att göra likadant när det blev 2012 och dags för Windows 8.

En ny epok Tillsammans med Windows 8 inledde Microsoft starten på en ny epok. Nu skulle Windows vara ett operativsystem för alla plattformar och skärmstorlekar, hela vägen från stationära datorer med jätteskärmar via bärbara datorer och pekdatorer hela vägen ner till smartmobiler. Detta innebar att man sa farväl till det klassiska skrivbordet även om man i praktiken bara skyfflade undan det i ett dammigt hörn av operativsystemet, och till Start-knappen som plockades bort fullständigt. Smarta paneler, som kunde användas både med en datormus och med fingret på pekskärmar, var det nya gränssnittet. Att säga att de flesta användare inte uppskattade förändringen vore en gigantisk underdrift. Trots att Windows 8 hade en mycket kort uppstartstid och i vissa avseenden längre systemkrav än Windows 7 vilket gjorde stora förbättringar i prestandan, saknade användarna skrivbordet och Start-knappen så mycket att de inte brydde sig om fördelarna med det nya operativsystemet.

Start-knappens återkomst Med den efterföljande uppdateringen till Windows 8.1 försökte Microsoft vinna tillbaka användarnas gunst genom att återinföra mycket av det som användarna hade kritiserat, men utan att lyckas åstadkomma en folkvandring till det nygamla operativsystemet. Start-knappen hade kommit tillbaka men användes på ett annat sätt, så trots att knappen fanns där saknades fortfarande Start-menyn. Det gick även att enkelt ändra om man ville att Windows skulle starta till skrivbordet eller till Start-skärmen. Microsoft försökte ropa Halleluja men användarna sa fortfarande inte amen.

Läs allt om Windows 10

Läs historien om Bill Gates

Kanske är du intresserad av...