Bedrägeri-appar stjäl dina pengar

Här är åtta av de appar som försöker tjäna en förmögenhet på ditt kreditkort. 

Bedrägliga appar kan kosta dig tusentals kronor

Nu behöver du vara på din vakt i Googles Play Butik: Appar kan försöka lura av dig tusentals kronor genom att dra pengar från ditt kreditkort utan att du märker det.

Det var inte länge sedan vi varnade för appar med virus i Androids app-butik, och nu är det fara å färde igen. 

Antivirusföretaget Sophos har upptäckt en mängd appar i Play Butik som ägnar sig åt en ny typ av bedrägeri.

Eftersom appar med virus och andra skadliga program snabbt brukar upptäckas och plockas bort av Google, har bedragarna uppfunnit en ny metod som inte är direkt kriminell.

Så försöker appen lura dig

Den nya typen av bedrägeri går ut på att en app-tillverkare erbjuder en otroligt simpel app som bara har en enda funktion. 

På Google Play kan du läsa att det går att prova den gratis i form av en testversion, men för att kunna använda funktionen måste användaren mata in sin kreditkortsinformation. 

När det har gått tre dagar kan det dras en summa på flera tusen kronor från kreditkortet - även om appen har raderats tidigare. 

Enkla appar med extremt höga priser

Sophos har anmält femton appar av den här typen till Google som har raderat en del av dem, men säkerhetsföretaget säger att de redan har hittat många fler. 

Därför måste du själv vara på din vakt när du beger dig in i Googles Play Butik. 

Apparna som upptäcktes av Sophos hade samtliga väldigt enkla funktioner. En var en QR-skanner, en skapade GIF-animationer, det fanns en kompass och några små bild-appar. 

Det de hade gemensamt var att ingen erbjöd något unikt som andra och mer legitima appar inte kan, och att de inte är i närheten av att vara värda det pris som skaparna drar från användarens kreditkort.

fake app

Här är en extremt enkel app för att skapa GIF-animationer, som efter tre dagars användning börjar kosta ca 2300 kronor/månad.

Svårt av avbryta ett dyrt "abonnemang"

En del av offren som har använt apparna och matat in sin kreditkortsinformation, skriver i kommentarerna på Google Play Store att de raderade apparna innan det hade gått tre dagar, då de upptäckte att apparna inte fungerade som utlovat.

Det betydde att de även plockade bort möjligheten att avbryta det "abonnemang" som kostade stora summor varje månad eller år, som de inte hade läst att de köpte. 

Knappen för att avbryta abonnemanget fann nämligen inte med i den nu raderade appen.

Så upptäcker du suspekta appar

Det är alltid en god idé att läsa några av kommentarerna innan du hämtar en app. Dessa går att läsa på appens sida i Play Butik. 

Det är inte något farligt i sig att ett app erbjuder att testa dess funktioner i ett antal dagar, men skriv aldrig in någon betalinformation i appen. På så sätt undviker du att få en obehaglig överraskning. 

Ingen av bedrägeri-apparna innehöll virus eller sabotageprogram och är därför inte skadliga för telefonen - bara för plånboken.

Du kan läsa mer om Sophos avslöjande här

Kanske är du intresserad av...