Android Oreo (Go edition)

Det nya operativsystemet Android Go kan ge billigare mobiltelefoner.

© Google

Android Go är ett nytt operativsystem för billiga telefoner

De första mobiltelefonerna med Googles nya operativsystem Android Go har kommit. Go är inte framtaget för att vara snabbt, utan för att vara billigt.

Googles nya operativsystem är inte framtaget för att vara snabbt, utan för att vara enkelt och effektivt.

Android Go, eller Android Oreo (Go edition), är avsett för de allra billigaste mobiltelefonerna. Även om det inte på långa vägar är lika avancerat som vanliga Android, kan det göra billiga mobiltelefoner märkbart snabbare.

Riktigt billiga telefoner kan fungera dåligt med den vanliga versionen av Android eftersom det kräver en relativt snabb processor och mycket minne. Android Go är hälften så stort som vanliga Android och det är framtaget för att fungera i mobiltelefoner med en gigabyte ramminne eller mindre.

Detta är goda nyheter för alla som börjar tröttna på att behöva punga ut med tusentals kronor för en ny telefon, men som bara behöver kunna ringa, sms:a och hantera Facebook.

Med det nya operativsystemet blir det nu enklare, och billigare, att ta fram dugliga lågpristelefoner.

Avsett för tredje världen

Operativsystemet är en del av Googles försök att optimera sina produkter för användare i framför allt Indien och andra mindre utvecklade länder där det är billiga mobiltelefoner som är populärast.

Vi har tidigare skrivit om appen Dataly som är ett annat resultat av samma försök från Google. Med Dataly är det enklare att spara på dyrbar mobil dataanvändning.

Även om Android Go är avsett för länder i tredje världen kan vi få se det här också. Det kan mycket väl dyka upp i de allra billigaste mobiltelefoner under de kommande åren.

Kanske är du intresserad av...