Logitech MX Ergo trackball

Styrkulan är tillbaka! Logitech släpper sin nya trackball MX Ergo.

© Logitech

Logitech återupplivar styrkulan

Vi trodde kampen mellan styrkulan och musen var över, men Logitech ger sig inte så lätt.

6 september 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

Den som har varit med ett tag minns säkert styrkulan, en sorts styrdon som kan liknas vid en uppochnervänd mus. En gång i tiden ansågs styrkulan vara ett ergonomiskt alternativ till musen eftersom handen ligger stilla korrekt vinklad, medan kulan rullas med fingrarna.

Nu släpper Logitech för första gången på sju år en ny styrkula i form av MX Ergo. Den har i övrigt samma funktioner som en traditionell mus med rullhjul och fram- och tillbakaknappar.

MX Ergo kan dessutom vinklas upp till 20 grader för att passa handens naturliga vinkel när den vilar på ett bord. Den nya styrkulan är dessutom trådlös och innehåller ett batteri som räcker i fyra månader.

Styrkulans fördelar

Det är inte bara i nutid som företagen uppfinner nya prylar som de hoppas ska locka till köp. Så har det alltid varit i datorvärlden och styrkulan är ett bra exempel på det. Även om musen får sägas ha vunnit kriget som det normala styrdonet till en dator, är det många som föredrar styrkulan på grund av dess bättre ergonomi. Det tillverkas fortfarande styrkulor, främst av företag som specialiserar sig på ergonomiska datortillbehör.

En styrkula har flera fördelar jämfört med en mus. Den tar mindre plats eftersom den står stilla och den är bättre för precisionsjobb, i alla fall om man får tro användarna. Den främsta fördelen är dock att handen, armen och axeln belastas mindre när armen får vila på skrivbordet utan att behöva flyttas eller lyftas hela tiden.

Den nya styrkulan finns att köpa direkt från Logitech för 1 199 kronor

Kanske är du intresserad av...