Logitechs testdeltagare visar även en liten ljusshow till musiken.
Logitech G560

Logitechs testdeltagare visar även en liten ljusshow till musiken.

© Logitech

Superljud ur datorn med nya högtalare

Det är inte särskilt dyrt att uppgradera datorns ljud. I det senaste numret av PC-tidningen tester vi åtta högtalare i olika prisklasser.

Det är med datorhögtalare som med allting annat: Du får vad du betalar för.

Billigare modeller klarar inte mycket mer än att spela upp systemljuden från Windows, medan dyrare högtalare kan fördjupa känslan av såväl musik och film som spel.

I PC-tidningen 3/2020 testar vi datorhögtalare i skilda prisklasser. Testet visar att ljudkvaliteten oftast följer prislappen, men också att det går att hitta bra högtalare som inte kostar skjortan.

Uppgradera datorn med nya högtalare

I den högre prisklassen får man inte bara bättre ljudkvalitet, det följer ofta med en rad funktioner som billigare högtalare saknar. Det kan röra sig om Bluetooth eller anslutning för skivspelare.

En annan lite mer onödig funktion som många högtalare ståtar med är ett de kan lysa i olika färger i takt med musiken eller i samma färg som det som visas på bildskärmen.

En sak är i alla fall säker: Nya högtalare är ett enkelt sätt att förnya vilken pc som helst.

Hama E-80
Hama E-80

Testets billgaste högtalare kommer från Hama. De kostar 200 kronor, men ljudkvaliteten är också därefter.

© Hama

Baslådans vara eller inte vara

Att ansluta ett par högtalare till datorn är för det mesta inte svårare än att ansluta ett par hörlurar. Det behövs bara en sladd från hörlursuttaget eller en usb-port till högtalarna. Har högtalaren mer avancerade funktioner måste det installeras ett program i datorn som styr ljud, ljus och andra inställningar.

Vill du ha lite tyngre ljud kan du skaffa ett högtalarpaket med en baslåda, eller subwoofer som det ofta kallas på nusvenska. En baslåda är nästan alltid ganska stor och måste stå på golvet under skrivbordet.

Ett högtalarpaket med två högtalare och en baslåda har ofta beteckningen 2:1, där ettan anger att det finns en separat subwoofer och tvåan att det ingår två vanliga högtalare.

Tänker du i första hand spela musik behövs det ingen baslåda, men däremot ett par lite bättre (och dyrare) högtalare. De ger ofta ett mer naturtroget ljud eftersom basen inte blir så dominerande.

> Fler tester finns i Testzonen

Priser på högtalare

Priserna för högtalarna som ingår i PC-tidningens test går från 200 till 5 000 kronor.

Testvinnaren, som får betyget 9,5 av 10, är dock inte den dyraste högtalaren i testet.

> Läs hela testet i Fördelszonen (kräver inloggning)

Kanske är du intresserad av...