Fraunhofer IIS skrotar det populära musikformatet mp

Fraunhofer IIS skrotar det populära musikformatet mp3

© Shutterstock

Mp3-formatet går i graven

Organisationen bakom det populära musikformat mp3 har stoppat utvecklingen och avvecklar licensieringen.

17 maj 2017 av Torben R. Simonsen

Mp3-formatet har sedan det kom för 30 år sedan varit ett av de mest populära digitala formaten för musik, men nu är det snart slut.

Det tyska institutet Fraunhofer IIS, som har tagit fram och utvecklat formatet samt stått för licensieringen av tekniken meddelar nu att de stoppar all vidare utveckling och att de avslutar licensprogrammet eftersom patentet har gått ut.

Fraunhofer IIS tog fram mp3-formatet 1987 och den första renodlade mp3-spelaren kom året därefter. Tillsammans med fildelningstjänsten Napster satte mp3-formatet på allvar i gång den digitala revolutionen för musik.

Därför är mp3 dött

Under dessa 30 år har mp3 varit en standard för digitala musikfiler men på senare år är det allt färre som använder formatet, främst beroende på att de flesta inte längre lyssnar på egna filer utan i stället strömmar musiken från tjänster som Spotify och Apple Music. Och då används andra digitala format som AAC, OGG eller FLAC.

Enligt Fraunhofer ger de nya formaten bättre ljud och högre komprimeringsgrad och de kan dessutom innehålla information som mp3 inte klarar.

Även om Fraunhofer stoppar licensieringen slutar inte befintliga mp3-filer att fungera. Det går fortfarande att spela upp dem på samma sätt som tidigare – i alla fall så länge det finns program som hanterar formatet.

Kanske är du intresserad av...