KOM_SV_171768-NR10_M_Stortest_NaviApps_Web

Hitta rätt med mobilen

Jämförande test: Kan din smartmobil verkligen ersätta en dyr och avancerad bil-gps? Vår testare har flyttat från skrivbordet till en liten Hyundai i20 för att hårdtesta sex stycken navigations-appar för mobiltelefoner.

20 juni 2016

För inte speciellt länge sedan krävde en bilsemester ett handskfack fyllt till brädden med vägkartor. Ofta behövde vi dessutom stanna vid vägkanten för att titta på dem eftersom de, när de hade vecklats ut, täckte stora delar av framsätena. Det var inte heller alltid det gick att räkna ut var man befann sig på kartan, varvid man fick veva ner rutan och fråga efter vägen. För att vara än mer förberedd hade skrivaren gått varm i ett par dagar för att skriva ut hemmagjorda kartor och väganvisningar.

När gps:en erövrade bilkupén pensionerades i ett huj både vägatlas, utskrifter och utfrågningar av förbipasserande. De senaste åren har dock de dedikerade bil-gps:erna börjat konkurreras ut av smartmobilerna med sina navigations-appar, men går det att lita på dem i ett skarpt läge?

Vi har testat sex stycken navigations-appar för Android, iOS och Windows. Apparna kan du ladda hem i gratisversioner och sedan köpa de kartor och tjänster som du är intresserad av.

Läs tidningen och se vilken app som är bäst.

Kanske är du intresserad av...