Betydelsen av storlek och upplösning i en bildskärm

Betydelsen av storlek och upplösning i en bildskärm

Det gäller att välja rätt storlek på bildskärmen, så att den passar dig och dina behov. Det här är en liten miniguide om att välja rätt storlek och upplösning.

15 februari 2017

Det första man tänker på när det gäller en bildskärm är storleken. Storleken anges som regel i tum, precis som för tv-apparater.

Det flesta bildskärmar är mellan 21,5 tum (54,6 cm) till 27 tum (68,6 cm). Storleken mäts diagonalt över bildytan från hörn till hörn.

Välj rätt storlek

Hur stor bildskärmen ska vara beror på många faktorer. De viktigaste är vad du gör med datorn, hur mycket plats du har och hur nära skärmen du sitter.

Skärmens storlek har ingen betydelse för hur många ikoner, öppna programfönster och öppna mappar det går att visa i Windows. Det avgörs av upplösningen, det vill säga hur många bildpunkter, eller pixel, skärmen har. Ju fler pixel, desto fler objekt kan visas samtidigt.

Hög upplösning är dock inte alltid bäst. Om bildskärmen är liten kommer ikoner och andra objekt att blir så små att de kan vara svåra att se.

Upplösning

Full hd, 1920 x 1080 pixel, är vanligt i bildskärmar på 23-27. Den upplösningen är dock inte optimal för bildskärmar som är större än 24 tum eftersom en lägre pixeltäthet ofta resulterar i en mindre skarp bild.

Läs det jämförande testet av sex stora och billiga bildskärmar i PC-tidningen nr 4/2017. 

Om du tecknar en prenumeration på PC-tidningen nu kan du läsa de fem senaste numren digitalt via Wype.

Kanske är du intresserad av...