Harddisk_komse_072014

Byt hårddisk i datorn

Om det börjar bli trångt på hårddisken, om Windows verkar ha tappat luften eller om hårddisken låter som om den är på väg till de sällare jaktmarkerna, är det hög tid för att installera en ny – utan att nyinstallera Windows.

7 maj 2014

Det finns inget som håller i evighet, speciellt inte om det är en mekanisk enhet som hårddisken i datorn. Om det till exempel börjar höras skärande missljud inifrån datorn är det ett tecken på att hårddisken snart har gjort sitt. Det enklaste är i så fall att köpa en ny och kopiera innehållet från den gamla till den nya. En hårddisk är inte speciellt dyr och då kan du också passa på att välja en med mer plats än den gamla. Till en bärbar dator kan du få en ny hårddisk på upp till två terabyte och upp till fyra för en stationär. Utan tvekan har du då plats nog för det mesta.

Men det kan finnas andra anledningar till att byta hårddisk. Om du upplever att din dator arbetar mycket långsamt eller är trögstartad kan du byta ut hårddisken mot en SSD för att få bättre fart. En SSD (Solid State Disc) är en hårddisk som saknar mekanik och i stället använder blixtsnabba minneskretsar. Som motvikt till en betydligt högre hastighet måste du dock nöja dig med betydligt mindre utrymme.

Kanske är du intresserad av...