Tidagarur på dator

Snabba upp datorns start och slipp vänta.

© Shutterstock

Snabba upp datorns start

Det är lätt att få datorn att starta snabbare. Följ bara våra tips!

Vem älskar en trög dator? Få saker är så meningslösa som att sitta och titta på en svart skärm medan datorn startar.

Känner du igen dig finns det ett par enkla tips för att datorn ska komma igång lite snabbare.

1. Städa bland uppstartsprogrammen

Massor med program startas tillsammans med Windows och ju fler de blir, desto längre tid tar det för datorn att starta. Det är dock enkelt att sanera i startlistan!

  • Högerklicka i Aktivitetsfältet och välj Aktivitetshanteraren.
  • Välj fliken Autostart för att se en lista med alla program som startar med Windows i din dator. Högerklicka på de som du vill stänga av från uppstarten och välj Inaktivera.

2. Optimera datorn

Det finns många program för att optimera och städa i datorn, vilket frigör resurser till det som du vill göra. En ordentlig städning kan göra att datorn startar snabbare.

Ashampoo Winoptimizer, som finns i Fördelszonen, är ett utmärkt program för att på ett säkert sätt städa i Windows register och för att radera bortglömda filer från hårddisken.

Under en minut ska det ta för en modern dator att starta från det att du trycker på strömbrytaren tills Windows är startat och klart. Men vad händer egentligen under dessa 60 sekunder? Det kan du läsa om i PC-tidningen 13/2017 som finns ute nu.

PC-tidningen 13/2017 som finns ute nu.

Om du tecknar en prenumeration nu kan du läsa artikeln direkt i din smartmobil eller pekdator med appen Wype. Med appen kan du även läsa de senaste tio numren av tidningen.

Kanske är du intresserad av...