I programmet Sweet Home 3D är det enklast att börja med en grundritning när du vill skapa en 3d-modell av ditt hem. Här kan du läsa hur du kan skapa en egen grundritning om du inte redan har tillgång till en.

© Shutterstock

Så skapar du en grundritning – och en 3d-modell av ditt hus

Innan du kan skapa en 3d-modell av ditt hem behöver du börja med en grundritning. Om du inte redan har en sådan, visar vi hur du kan skapa en egen.

I det nya numret av PC-tidningen visar vi hur du använder programmet Sweet Home 3D. Med det kan du skapa kompletta 3d-modeller av ditt hus eller av din lägenhet, så att att du till exempel kan se hur det skulle se ut om du flyttade alla möbler eller tapetserade om - utan att du behöver göra det i verkligheten.

Det är enklast att använda programmet om du har en grundritning att utgå från. Du kan få en sådan här på flera sätt om du inte redan har en liggande och vi visar här hur du får tag i en grundritning eller gör en egen. Vi visar dig också hur du gör en 3D-ritning av ditt hem med programmet SketchUp.

Så får du tag på en grundritning

Om du inte har någon grundritning från när du köpte huset eller lägenheten, kan den skaffas fram på andra sätt.

Om du bor i en lägenhet kan du höra med din hyresvärd eller bostadsrättsförening om de kan skaffa fram en.

Om du bor i ett eget hus kan du höra med din kommun som har grundritningar för alla hus, men det är inte säkert att de gör det gratis.

Skapa din egen grundritning

Du kan också relativt enkelt skapa din egen grundritning. Allt du behöver är papper, penna, linjal och ett måttband. En lasermätare gör uppgiften mycket enklare, men det fungerar med måttband eller tumstock.

  1. Börja i ett rum och mät alla väggar. Glöm inte att även mäta var alla dörrar och fönster är placerade, även i höjdled, så att du kan placera ut dem på ritningen senare.
  2. Många som planlägger använder skalan 1:100, vilket betyder att en centimeter på pappret motsvarar en meter i verkligheten. Det förhållandet gör det dessutom väldigt enkelt att räkna om verklighetens mått till ritningen och vice versa.
  3. Rita upp det första rummet på pappret. Det kan vara en god idé att börja med att göra en skiss som du sedan tecknar rent när du har kontrollerat så att måtten stämmer.
  4. Gör sedan likadant för alla rum och utrymmen, och glöm inte att inkludera detaljer som spis, vitvaror, toaletter, badkar och andra detaljer som sitter fast.
  5. När du har ritat upp alla rum, väggar och fasta detaljer underlättar det att även skriva ut alla mått inklusive takhöjder. Det är sådant som du kommer att behöva senare.
  6. När ritningen är färdig behöver du bara ta en bild av den med din mobil. Den bilden kan du sedan använda i Sweet Home 3D för att skapa ritningen som kommer att ligga till grund för din 3d-modell.

Kom i håg att hemmagjorda ritningar och modeller enbart bör användas för hobbybruk. Om du exempelvis ska bygga om bör du utgå från officiella ritningar samt få råd och vägledning av yrkesfolk.

I det nya numret av PC-tidningen kan du läsa hur du skapar en 3d-modell av ditt hem med programmet Sweet Home 3D, som du hittar i Fördelszonen.

I det nya numret av PC-tidningen kan du lära dig hur du skapar en 3d-modell av ditt hem.

Du kan också använda SketchUp

SketchUp är ett annat gratis 3D-ritprogram. Från början utvecklades det för arkitekter och byggnadsingenjörer, men i dag används det av många hobby-entusiaster.

Gör Det Själv har gjort en guide till hur du registrerar dig som användare och navigerar runt i Sketchup. Det är enkelt att göra skalenliga ritningar som du kan använda i ditt nästa byggprojekt.

Här kan du se guiden till det kostnadsfria 3D-ritprogrammet hos Gör Det Själv.

Kanske är du intresserad av...