Radera dubbletter i Windows

Om samma bilder och filer finns på flera olika platser, betyder det bland annat att de tar upp onödigt lagringsutrymme på datorn. Så här bär du dig åt för att radera eventuella dubbletter.

Så hittar och raderar du dubbletter på datorn

Saknar du ledigt utrymme på datorn? Kanske kan du få tillbaka utrymme på hårddisken genom att radera dubbletter av filer. Så här enkelt är det att göra.

5 september 2019 av Martin Haverholm

Många av oss kan emellanåt uppleva att datorns hårddisk plötsligt blir full, och den enda anledningen till att du upptäcker det är att Windows plötsligt säger att det inte finns tillräckligt med utrymme för att installera ditt nya program.

Innan du börja löpa amok och avinstallera program, börja med att undersöka om du har dubbletter liggande på datorn.

Detta kan eventuellt frigöra en hel del utrymme på hårddisken.

Vad är dubbletter?

Dubbletter är identiska filer, och det kan uppstå om du exempelvis råkar överföra samma filmer och bilder från kameran till datorn flera gånger, eller om du har hämtat samma fil från internet fler än en gång.

De kan också dyka upp om du har kopierat filer från en mapp till en annan på datorn, och glömt att radera de ursprungliga filerna.

Enkelt uttryckt betyder det att om samma fil finns på två ställen tar de upp dubbelt så mycket lagringsutrymme, tripletter tre gånger så mycket utrymme och så vidare.

Hitta dubbletterna med Duplicate File Finder

Eftersom du troligtvis inte känner dig speciellt entusiastisk över uppgiften att manuellt leta reda på och undersöka alla filer för att hitta dubbletter, finns det lyckligtvis hjälp:

Programmet Auslogic Duplicate File Finder hittar filerna med en enda knapptryckning, och du kan själv välja vilka av filerna som ska raderas och vilka som eventuellt ska sparas.

I PC-tidningen nummer 13/2019 har vi skrivit en utförlig guide för programmet Auslogic Duplicate File Finder som enkelt hjälper dig att hitta dubbletter på din dator. 

Du hittar programmet och guiden i Fördelszonen (bara för PC-tidningens läsare)

Kanske är du intresserad av...