Programmet Passmark PerformanceTest mäter en dators prestanda.

Programmet Passmark PerformanceTest mäter en dators prestanda.

© Passmark

Mät hur snabb din pc är

Fråga oss: När jag ansluter en externa hårddisk till min nya pc får jag vet att den måste initialiseras och att den inte är redo. Det hände inte med min förra dator. Vad är det för fel?

16 november 2020 av Morten Skeldal Østergaard Testredaktør

Det är något av en naturlag att en dator blir lite långsammare för var dag som går. Men hur står sig din pc jämfört med de nya modeller som trängs på butikshyllorna?

Det kan du ta reda på med hjälp av programmet PassMark PerformanceTest, som finns att hämta på den här hemsidan.

PassMark PerformanceTest är vad vi på nysvenska kallar för ett benchmarkprogram, det vill säga ett program som mäter datorns prestanda.

Programmet belastar olika delar av dator och mäter hur snabbt datorn löser uppgifterna. Det går att se resultatet för flera delar i datorn, till exempel processorn, grafikkortet och hårddisken.

Gör en prestandamätning

PassMark PerformanceTest utmanar datorn genom att köra en rad tester och sedan räkna fram en poäng för vart och ett av testerna. Programmet sammanställer också ett allmänt prestandavärde som är en sammanräkning av de olika delmomenten.

Ingenting i datorn påverkas av testerna, så du kan mycket väl testa din egen dator utan att oroa dig för att den ska ta skada.

För att testerna ska bli så rättvisande som möjligt bör en bärbar dator vara ansluten till extern ström under testet.

Jämför med andra

Det tar ungefär tio minuter att genomföra ett test. När resultatet är klart kan du till exempel jämföra det med de resultat som vi presenterar vid våra datortester i Testzonen här på hemsidan.

Du kan även jämföra resultatet med tusentals andra datorer vars testvärden finns på Passmarks hemsida. Du kan även ladda upp din egen mätning. Namnge den med modellnamnet på din dator, så kan andra jämföra sina datorer med din.

Det finns ingenting i testerna som avslöjar någonting om dig eller vad som finns i datorn.

Kanske är du intresserad av...