Så väljer du rätt pc för dig.

Om du lägger ner lite extra tid på att undersöka marknaden kan du spara mycket pengar när du köper en ny dator.

Hitta en bra och billig pc

En ny dator behöver inte kosta en förmögenhet. För under 4 000 kronor går det att få en dator som klarar det mesta i vardagen.

Utbudet av bärbara datorer är i dag bedövande. Det finns massor att välja mellan och priserna varierar kraftigt – från tre-fyra tusenlappar till långt över 30-40 000 kronor.

Särskilt billigare modeller har blivit intressanta eftersom de numera är så kraftfulla att de klarar de krav som de flesta ställer på en dator som ska användas i vardagen.

Här ger vi ett par exempel på datorer som fungerar till det mesta men som kostar under 4 000 kronor.

För det priset får du en dator som fungerar till internet, videoströmning, e-post, chatt och ordbehandling.

Hitta en billig dator som fyller dina behov

För att köpa rätt dator gäller det att veta vad den ska användas till. Det är lätt att önska att en dator ska kunna allt, men behöver den verkligen det?

Fråga dig själv ärligt vad du kommer att använda den till. Tittar du på film, skriver lite i chattforum och hanterar bankärenden via internet behöver du inget prestandamonster.

Kan du dessutom leva med en dator som inte är tillverkad av dyrare material som till exempel ett snyggt chassi i aluminium, finns det pengar att spara.

Lenovo Ideapad 3 är en dator på 14 tum. Den har 4 gigabyte ramminne och en ssd på 128 gigabyte. Batteritiden är på fina 7 timmar.

Eftersom Lenovo har använt plast i chassit är den lätt och billigt. En Ideapad med AMD:s processor Ryzen 3 och Windows 10 kostar 3 490 kronor. Datorn finns i fler modeller med mer minne och vassare processorer – dock fortfarande till låga priser.

Hitta en bra och billig pc
Billiga material

Lenovo Ideapad 3 är en bra och billig dator med vettiga prestanda.

© Lenovo


Ideapad är en utmärkt lite enklare dator för hemmabruk. Den fungerar lika bra på köksbordet som i knäet i soffan.

Behöver du en dator som du ska ta med dig lite överallt bör du fundera på en maskin med tåligare material och högre byggkvalitet.

Billigare dator utan Windows

Något som alltfler har upptäckt på senare år är att de inte nödvändigtvis behöver Windows för att klara sig i vardagen.

Därför har de så kallade Chromebookdatorerna blivit allt populärare. En Chromebook ser ut som vilken bärbar pc som helst, men operativsystemet är inte Windows utan Googles Chrome OS. Det är ett operativsystem som i princip kan sägas vara en mer avancerad version av webbläsaren Google Chrome.

Allt som sker i en Chromebook sker online på internet. Många använder ju redan i dag webbaserade tjänster för e-post (Gmail), ordbehandling (Google dokument eller Microsoft Office online), musik (Spotify), film och så vidare.

En fördel med en Chromebook är att den även kan köra appar från Androidvärlden. Det går alltså att installera appar från Google Play Butik.

Ett exempel på en Chromebook är Samsung Chromebook 4, som kostar 3 495 kronor. Den är tunn och lätt och har en batteritid på 12 timmar.

Billig dator
Chromebook

För 3 500 kronor får du Samsungs Chromebook 4, som inte har Windows men som klarar vardagens alla uppgifter.

© Samsung

Jämför priser noggrannt

Vad du än letar efter gäller grundregeln: Undersök marknaden först. Spring inte bara in i närmaste butik och köp en dator. Jämför priser – det kan finnas stora pengar att spara.

Använd prisjämförelsesajter som Pricerunner eller Prisjakt. Vet du vilken dator du vill ha är det bara att söka efter den modellen.

Det går även att söka efter snarlika datorer med liknande prestanda. Kanske är den dator du har hittat inte den som ger mest för pengarna.

Hitta rätt dator för dig

I PC-tidningen nummer 18/2020 hittar du en omfattande guide som hjälper dig att välja rätt dator. Vi listar datorer i olika prisklasser och reder ut vad du kan förvänta dig av en dator som kostar under 6 000, 13 000 eller 18 000 kronor. Har du vunnit på Lotto tar vi även en titta på datorer som kostar mer än 18 000 kronor.

Tidningen kommer i mitten av november och artikeln kan du då läsa i Fördelszonen på vår hemsida (kräver inloggning)

Kanske är du intresserad av...