1_pcliv_komse_042015

Förläng pc:ns livstid med minst 3 år

Om du har en lite äldre dator och funderar på att köpa en ny – sakta i backarna! Det kanske räcker att fräscha upp den du redan har.

23 februari 2015

En gång i tiden utvecklades datorerna så fort att man nästan behövde uppgradera datorn vartannat år för att kunna köra de senaste programmen.

På senare år har datorerna fått sådan styrka och så mycket beräkningskraft, att de kan klara i stort sett vad som helst om du bara tar hand om dem ordentligt. Om datorn var billig och inte speciellt kraftfull redan när du köpte den, eller om du spelar krävande spel, kan det fortfarande behövas en ny dator. Annars klarar sig lite äldre datorer väldigt bra.

Operativsystemet Windows illustrerar detta: Tidigare nästan krävde varje ny version av Windows en ny dator. Sedan kom Windows 7 som utan problem kunde köras på samma hårdvara som Windows Vista vilket lanserades 2007. Därefter kom Windows 8 som också kan köras på i stort sett samma hårdvara som Vista.

Men även om datorn är kraftfull på pappret, kan det uppstå problem med den – problem som gör att den kanske inte är lika livskraftig som den skulle kunna vara.

I den här artikeln visar vi hur du kontrollerar hälsan på datorn och ger tips på grundläggande underhåll och rengöring, så att datorn kan återfå styrkan igen.

Kanske är du intresserad av...