Nyhetsflödet idag är snabbt och det är bra att hålla sig uppdaterad med vad som händer i Sverige och ute i världen - både på jobbet och privat. Det finns många som bloggar, vloggar eller jobbar som influencers och då är det vitalt att ständigt kunna lägga ut allt som händer i ditt liv för att inte förlora följare eller missa några likes. Därför kan det kännas katastrofalt ifall din dator går sönder och du snabbt behöver en ny - och du inte har råd.
Blancolån eller avbetalning
De alternativ du då står inför är att ta ett blancolån eller köpa din dator på avbetalning och det har visat sig att det ofta är bättre ränta på blancolån än avbetalning - vilket det inte är många som känner till. Teknikföretagen tjänar pengar och ofta även bonus på att erbjuda avbetalning som finansiering vid köp av dator eller annan teknik. Detta gör att de mer än gärna erbjuder avbetalning istället för att låta dig betala hela köper direkt. Du som kund kan i detta läge vara ganska stressad så att du glömmer att kontrollera hur mycket avbetalningen egentligen kostar dig i form av avgifter och räntor. Det du bör göra i detta läge är att ta ett djupt andetag och jämföra räntan mellan avbetalning och blancolån, som också kallas privatlån.
Jämför inte bara datorn
Om du ska köpa en dator så är det en självklarhet att du först klarlägger exakt vilken dator du behöver och som täcker dina behov. Vilken prestand du vill ha, hur snabb den ska vara, hur stor skärm du vill ha med mera. Det borde naturligtvis vara en självklarhet att jämföra lånealternativen som krävs för att köpa datorn. Några saker som kan vara viktigt att tänka på vid finansiering med hjälp av blancolån eller privatlån kan bland annat vara:
-
Lånebelopp - fundera gärna på vilken summa du behöver låna för att finansiera ditt inköp.
-
Löptid - hur länge löper lånet på och i vilken takt vill du betala av lånet.
-
Ränta - är ju själva kostnaden för lånet och är därför väldigt viktig att ha koll på.
-
Lönekrav - vilket inkomstkrav långivaren har så du kan anpassa lånet efter din egen inkomstnivå.
-
Uppläggningsavgift - kan variera mellan noll kronor och upp till några hundralappar.
-
Andra avgifter - kontrollera ifall det tillkommer några andra avgifter, till exempel fakturaavgift.
-
Kreditupplysning - vilken kreditupplysning som krävs.
-
Betalningsanmärkningar - vissa kreditgivare tillåter någon enstaka betalningsanmärkning.
-
Medlånare - ifall möjligheten finns att ha en medlåntagare ifall det behövs.
-
Betalfria månader - ifall det är några betalningsfria månader i avtalet.
-
Andra förmåner - kontrollera gärna ifall kreditgivaren har andra förmåner. Det kan till exempel röra sig om hur snabbt du kan få pengarna, ifall de har bra tidigare omdömen, om du kan betala av lånet snabbare eller ifall det ingår låneskydd.
-
Andra krav - det kan även finnas andra krav hos långivaren. Exempel på detta kan vara att de kräver en medlånare över en viss summa eller någon annan avgift.
Som alltid när du ska låna pengar är det viktigt att du först gör en kalkyl för att se att lånet ligger inom din budget för utgifter så att du kan betala av lånet under låneperioden.