Det går faktiskt att boota en pc från en lp-skiva!

Datorn bootar från en lp-skiva

Den slovakiske programmeraren Jozef Bogin har bootat en gammal IBM-dator från en lp-skiva!

Många tycker de är kul att kliva utanför ramarna och prova något som inte borde vara möjligt.

Det är Jozef Bogin från Slovakien ett bra exempel på. Han arbetar som programmerare och fick en dag för sig att ta reda på om det går att boota en dator från en lp-skiva.

Försöket gick över förväntan.

Josef började med att konvertera det fria operativsystemet FreeDOS till analogt ljud av den typ som många kanske minns från de analoga 56k-modemen i internets barndom.

Det analoga ljudet graverades sedan in på en lp-skiva på samma sätt som musik.

FreeDOS tar upp 64512 byte, vilket gav en speltid på sex minuter och tio sekunder när skivan spelas med 45 varv i minuten.

> Mer att läsa: Minns du Napster och iPod?

Starter datorn med en lp-skiva

Den analoga ljudsignalen omvandlades sedan med ett gammalt modem till ettor och nollor som den IBM-datorn som Jozef experimenterade med kan förstå.

Analogt ljud kan inte snabbas upp i detta sammanhang, så det tog alltså dryga sex minuter att läsa in operativsystemet i datorn.

Det krävs en del specialkunskaper för att lyckas med den som Jozef har gjort. Dels har han en maskin som kan gravera in ljud på lp-skivor, dels kan han programmera den specialkrets till datorn som behövs för att den ska boota från en extern källa.

Hans experiment har inget annat praktiskt värde än att visa hur gamla saker kan fungera på nya sätt.

Nedan finns det en video som visar hur datorn startar från lp-skivan. OBS! Dra ned ljudet innan du spelar videoklippet. Ljudet från lp-skivan kan verka störande.

Digitalisera dina gamla lp-skivor

Har du kvar gamla lp-skivor som du vill lyssna på i datorn eller mobilen kan du digitalisera dem själv.

I PC-tidningen nummer 6/2021 kan du läsa tredje delen i vår serie om att digitalisera gamla minnen. Den handlar om att kopiera musik från lp-skivor till mp3-filer i datorn.

> Läs alla delarna i serien digitalt i Fördelszonen på vår hemsida.

Kanske är du intresserad av...