Raspberry Pi 400 med kabel, minneskort och andra tillbehör.
Raspberry Pi 400

Det går ofta att köpa Raspberry Pi i ett paket med massor av tillbehör.

© Raspberry Pi

Därför ska du ha en Raspberry Pi

En Raspberry Pi är en liten dator som kan användas för alla tänkbara ändamål. Lär dig mer om Raspberry Pi och se varför du kanske bör investera i en.

9 februari 2022 av Morten Skeldal Østergaard

Den lilla hobbydatorn Raspberry Pi har blivit otroligt populär även här uppe i Norden.

Det beror bland annat på att den kan användas för otroligt många ändamål och att du får otroligt mycket dator för lite pengar. 

Men vad kan en Raspberry Pi egentligen användas till? Och vilken modell ska du köpa?

Här får du svar på alla dina frågor.

Vad är Raspberry Pi?

Raspberry Pi är en väldigt liten och billig dator som kan kopplas ihop med en skärm, mus och tangentbord precis som en vanlig dator.

Raspberry Pi finns i flera modeller beroende på vad du ska använda den till.

Priserna börjar på ett par hundralappar. 

Vilket operativsystem använder Raspberry Pi?

Du bestämmer själv vilket operativsystem din Raspberry Pi ska köra. 

Det är otroligt enkelt att installera ett operativsystem eftersom du hämtar det på nätet och kopierar det till ett microSD-kort som sätts in i din Raspberry Pi. 

Du kan ha flera microSD-kort liggande med olika operativsystem, så att du kan byta system på ett ögonblick.

Det vanligaste operativsystemet heter Raspberry Pi OS. Operativsystemet kan även installeras på en dator, till exempel om du har en gammal dator som du inte använder. Det är baserat på Linux och du kan hämta det gratis här.

Raspberry Pi 4B utan tillbehör
Raspberry Pi 4B

Trots att Raspberry Pi 4 är väldigt liten har det blivit plats för mängder av anslutningsmöjligheter.

© Raspberry Pi

Vad kan jag använda Raspberry Pi till?

Du kan använda Raspberry Pi till i stort sett samma saker som en vanlig dator. Genom att installera gratis Office-program kan du förvandla Raspberry Pi till en liten kontorsdator.

Det går också att hämta speciella operativsystem som förvandlar Raspberry Pi till exempelvis ett mediecenter eller en spelmaskin.

Många använder också Raspberry Pi till hobbyprojekt där Raspberry Pi styr annan elektronik, till exempel självkörande leksaksbilar eller en hemmagjord väderstation.

Hur snabb är Raspberry Pi?

Raspberry Pi är inte särskilt snabb men förbättras hela tiden.

Den senaste versionen heter Raspberry Pi 4 och har en 1,5 GHz processor och upp till åtta gigabyte arbetsminne. Den kan du läsa vårt test av här.

Vilken Raspberry Pi ska jag köpa?

Det finns ett brett utbud av Raspberry Pi-modeller. Den mest avancerade är Raspberry Pi 400 där den lilla datorn är inbyggd i ett tangentbord. På så sätt får du en färdig dator som egentligen bara behöver kopplas till en skärm och en mus för att du ska ha en komplett dator som kan användas för vanligt kontorsarbete.

> Läs vårt test av Raspberry Pi 400 här.

Om du bara behöver en billig minidator för att styra ett enkelt elektronikprojekt, kan du istället satsa på den enklare modellen som heter Raspberry Pi Zero. Den kan du hitta till priser ända ner till 150 kronor.  

Kanske är du intresserad av...