© MSI®

Guide: Välj rätt dator utifrån dina behov

Börjar det bli dags att köpa ny dator? Vår expert guidar dig igenom utbudet och förklarar vad du ska tänka på när du väljer.

1 september 2020

Många fastnar när de ska köpa ny dator. Vad behöver jag för prestanda? Hur påverkar det priset? Vilka avvägningar ska jag göra?

Vi har pratat med Patrik Thorell, marknads och kommunikationsansvarig på MSI, som kartlägger marknaden. Han menar på att laptops idag är det självklart bästa valet.

- Tidigare var det så att laptopen var den “andra datorn”, en kompromiss. Men så är det inte längre, säger Patrik Thorell.

Identifiera dina behov
När det kommer till prestanda är de flesta bärbara datorerna numera kraftfulla nog för att du ska kunna använda dem problemfritt för vardagsbruk - allt från enklare användande och surf till att titta på film och spela lättare spel.

Kommer det däremot in moderna spel i bilden, eller tyngre program såsom Photoshop och liknande, krävs tuffare artilleri. Ännu tuffare prestanda krävs det om du ska kunna maxa grafiken i spelen, rendera CAD-ritningar eller klippa film.

För att göra det enkelt kan man säga att det finns tre nivåer att utgå ifrån när man köper dator. Jämför vi dem sinsemellan i prestanda är det ungefär 50 procent skillnad i utfall mellan de olika stegen.

Nivå 1 - Standarddator för allroundbruk
Om du tänkt använda datorn för skoluppgifter, surf och för att skapa innehåll till sociala medier kan du välja en vardagsdator. Den här typen av datorer är försiktiga i sitt uttryck designmässigt, men kommer med rejäl prestanda under skalet.

Standarddatorn som ska kunna användas brett, allt från vanligt användande till att titta på film.

- Första budgetvänliga steget är i5 med 1650 som grafikkrets. Då får du allt du behöver och den klarar även spel. Det är en bra nivå om du ska ha något för ett lättare spelintresse, surf och liknande. Som fotograf ser man helst på en skärm med träffsäker färgåtergivning, eller minst 120 Hertz i uppdateringsfrekvens som gamer, säger Patrik Thorell.

Här är MSI:s Modern Serie, Prestige Serie och MSI GF

© MSI®

Nivå 2 - Mellan - för dig som även game:ar
Vill du, utöver att använda datorn för vardagsbruk, även spela en del tyngre spel behöver du gå upp ett steg. Det finns då instegsserier med fokus på en lite mer lekfull design, och som fokuserar på riktigt hög prestanda.

På denna nivå kvalar datorer med i7-processor in kombinerade med ett lättare RTX-kort som kan strålspåra i realtid - detta utgör ett bra val för casual gamers och de som renderar i exempelvis CAD.

Här är Creator Serie, MSI GP och MSI GL 

© MSI®

Nivå 3 - Kraftpaketet för dig som inte kompromissar:Ska du däremot maxa prestandan så att du inte behöver oroa dig över att datorn står och tänker vid tunga uppgifter så finns det ett steg till. Här maxas prestanda och lekfull design så att även den som ställer mycket höga krav på sin dator blir nöjd. Spel på maxgrafik, renderingar i 3D och andra tunga uppgifter utgör inga problem för den här typen av datorer. De är extremt tidseffektiva.

- Då är det i9 tillsammans med ett NVIDIA Geforce RTX 2080 du ska titta på, på den nivån har du i dagsläget låst upp allting. Visst, det kostar lite mer, men tiden du sparar är en investering som är enkel att balansera positivt.

Här är MSI GS Stealth, MSI GE Raider

© MSI®

Glöm inte bort batteritiden
Utöver prestanda är även batteritid viktigt. Tekniken har de senaste åren tagit stora kliv framåt, vilket innebär att moderna datorer kombinerar grym prestanda med lång batteritid - något som inte var möjligt förr.

- Det är därför vi har utrustat våra datorer med den högsta tillåtna batteri-mängden, ett 99.9Whr batteri ger längre arbetstid, säger Patrik.

Men det är förstås alltid en balansgång ihop med prestandan. Å andra sidan innebär högre prestanda också att tunga uppgifter går fortare att utföra. Därför är det viktigt att du landar på en bra och väl avvägd nivå utifrån dina behov. Se de tre nivåerna ovan som guidande steg till ditt datorköp så blir det enklare att landa i ett passande val.

© MSI®

Kanske är du intresserad av...