Falska tillägg i Google Chrome

Miljontals lurade av falska tillägg till Google Chrome

Det är viktigt att se upp med vad man hämtar från internet. Nu har fler än 20 miljoner användare lurats av falska reklamblockerare.

Oftast går det att känna igen falska program och tillägg på att de inte har hämtats så många gånger eller att recensionerna är dåliga.

Dessvärre är det dock inte alltid så enkelt.

Det visar sig nämligen att några av de mest hämtade reklamblockerarna, så kallade ad blockers på engelska, till Google Chrome är falska.

Det menar i alla fall säkerhetsföretaget AdGuard i sin blogg. Företaget har analyserat några av de mest hämta tilläggen till Chrome och hittat kod i dem som skickar information om användaren till upphovsmännen, som därmed kan styra webbläsaren.

Svårt att upptäcka falsarier

En av de främsta anledningarna till att det är svårt att upptäcka falska tillägg, är att de fungerar som det är tänkt. Upphovsmännen har kopierat riktiga tillägg och lagt till farlig kod i dem.

Många falska tillägg har hämtats många gånger och fått goda recensioner eftersom användarna inte märker att tilläggen gör mer än vad som märks.

Det har resulterat i att fyra av de sex första sökresultaten som visas när man söker på ad-blocker bland Chromes tillägg, är falska.

Avslöja falska tillägg

Enligt AdGuard är det viktigt att kontrollera de tillägg som man hämtar till Chrome och titta efter vem det är som har gjort dem. Den informationen finns i texten om varje tillägg.

Därefter bör man söka efter namnet på Google och läsa vad som dyker upp. Finns det ingen information alls eller om det som finns verkar underlig på något sätt, är det bäst att inte hämta tillägget.

Redaktionen rekommenderar: Få ett komplett säkerhetspaket på en gång

Vi har letat upp de 10 bästa gratisprogrammen inom säkerhet och samla dem i ett paket. Alla programmen är testade och kontrollerade av redaktionen och programmen finns alltid i uppdaterade versioner i Fördelszonen.

Till varje program hör en artikel som beskriver grunderna, så att du får bästa tänkbara skydd av din pc.

> Just nu får du ett nummer av PC-tidningen hem i brevlådan samt full tillgång till Fördelszonen för endast 29 kronor.

Kanske är du intresserad av...