6_chrome_komse_182014

Bygg en egen Chrome-pc

Har tiden sprungit ifrån din åldrande pc med Windows? Det går faktiskt att skaka liv i datorn igen med operativsystemet Chromium. Det tar liten plats, det är snabbt och datorn behöver inte ha höga prestanda.

11 december 2014

Har du en gammal och långsam dator som du för länge sedan har ställt undan på vinden kan det vara dags att damma av den nu. Den kan faktiskt få nytt liv med operativsystemet Chromium, som inte alls kräver lika mycket prestanda av en dator som Windows. Så länge pc:n fungerar kan den bli användbar. Chromium är en Linux-distribution som bygger på Googles operativsystem Chrome OS. Chromium baseras dock på öppen källkod och kräver att datorn är ansluten till internet för att fungera.

De program som används installeras inte på hårddisken, i stället sker allt från ordbehandling och e-posthantering till bildbehandling direkt i webbläsaren. Eftersom programmen körs från internet behöver inte datorn vara snabb. Chrome OS används vanligen i en ny typ av dator kallad Chromebook, som finns från flera av de kända tillverkarna. Därför finns det inte någon officiell version av Chrome OS att hämta hem från internet, men Chromium är ett alternativ som till stora delar påminner om Googles operativsystem. Den här artikeln handlar om hur Chromium installeras i en vanlig pc. Resultatet blir ingen superdator och det är inte ens säkert att Chromium fungerar i just din pc. Men om allting går som det ska blir resultatet en riktigt väl fungerande dator som kan användas till de mest grundläggande uppgifterna som att läsa e-post, skriva brev och annat som kan utföras på internet. En bärbar med Chromium fungerar perfekt på resan eller i sommarstugan – så länge den kan anslutas till internet.

Kanske är du intresserad av...