Världens lättaste bärbara dator på 15,6 tum

0,998 kg! Acers Swift 5, som företaget avslöjade i New York på onsdagen, blir världens lättaste bärbara dator på 15,6 tum.

© Rasmus Udsholt

Acer lanserar världens lättaste pc - Swift 5

Nu behöver du inte nöja dig med en pytteliten skärm om du vill ha en ultralätt dator. Acers kommande Swift 5 med en skärm på 15,6 tum väger under ett kilo.

24 maj 2018 av Rasmus Udsholt

New York: Vill du ha en bärbar dator som är lätt och har en liten skärm, eller en som är tung med en stor skärm? Det har tidigare varit de enda alternativen, men allt fler datortillverkare har börjat flytta gränserna för vad en fullskalig dator egentligen behöver väga.

I onsdags satte Acer ett nytt rekord när man på en visning i New York presenterade en bärbar dator på 15,6 tum som bara väger 0,988 kilo.

Acer Swift 5 känns orealistiskt lätt

Den bärbara datorn heter Swift 5 och är en uppdaterad version av företagets populära dator som vi testade tidigare i år. Fram tills nu har Acer Swift 5 dock bara kunnat erbjuda en skärm på 14 tum.

Genom att göra skärmkanterna ännu tunnare än hos föregångaren samt konstruera delar av chassit i materialet magnesium-litium säger sig Acer ha lyckats behålla den låga vikten samtidigt som man har kunnat ge datorn både större skärm och bättre batteritid.

PC-tidningens reporter hade möjlighet att känna på en prototyp av den nya Acer Swift 5 vid lanseringen i New York, och den ska kännas lika gedigen och väldesignad som föregången men närmast orealistiskt lätt i förhållande till storleken.

På marknaden senare i år

Acer säger att de kommande Acer Swift 5-modellerna, som ska köra Windows 10, kommer att innehålla den senaste generationen Intel-processorer, upp till en terabyte ssd-lagring och upp till 16 gigabyte DDR4-minne.

Prototypen som användes vid presentationen var utrustad med en usb-port av modellen usb 3.1 typ C, två stycken USB 3.1 typ A, en hdmi-port, SD-kortläsare och fingeravtrycksläsare.

Acer har ännu inte något förväntat lanseringsdatum eller pris, men vi kommer att testa de uppdaterade Acer Swift 5 i PC-tidningen så snart det är möjligt.


> Vill du ha PC-tidningen hemburen ända till brevlådan? Nu kan du få två nummer av tidningen och en smart ergonomisk mus som minskar risken för musarm och spänningshuvudvärk för bara 59:90 kronor. Läs om erbjudandet här.

Kanske är du intresserad av...