En sval dator i sommarvärmen.

En kall dator arbetar snabbare och bättre än en varm dator.

4 tips för en sval dator

Värme är en av datorn värsta fiender, och för mycket värme kan resultera i att datorn både blir långsam och fungerar instabilt. För att undvika detta har vi hittat fyra goda råd som kan hjälpa dig att hålla datorn sval och snabb i sommarvärmen.

18 juni 2019

När datorns fläktar kör för fullt och för maskinen att låta som ett mindre sportflygplan, beror det ofta på att datorn kämpar med att hålla sig sval.

Här är fyra tips som du kan använda i kampen mot värmen.

Några av råden fungerar bäst på bärbara datorer, men det behöver inte betyda att de är värdelösa på stationära datorer utan bara att de är mindre effektiva.

1. Låt datorn andas
2. Städa bort damm
3. Välj rätt placering
4. Köp extra kylning

1. Låt datorn andas

Se till att det är en god luftgenomströmning genom datorn. Datorn måste ha goda möjligheter både att suga in sval luft och göra sig av med den varma luften från datorns inre.

Därför är det viktigt att en stationär dator inte står intryckt mot en vägg eller inklämd i ett trångt utrymme.

För bärbara datorer är det viktigt att de står på platta och härda underlag. De ska absolut inte stå på soffan eller något annat mjukt underlag, eftersom den försöker suga in sval luft genom datorns botten.

2. Städa bort damm

Damm kan också begränsa luftgenomströmningen, och datorfläktar är synnerligen effektiva på att suga in damm som fastnar i datorn. Städa även datorns insug, och om du har möjlighet även fläktar och kylflänsar inuti datorn.

För säkerhets skull, städa aldrig en dator vare sig vid insugen och framför allt inte inuti, medan datorn är i gång. Först stänger du av datorn, sedan städar du den.

> Läs mer om bärbara datorer här

Varför blir min dator så varm?

Om du vill undvika att datorn blir varmare än nödvändigt, bör du till exempel inte sitta med den i knät då dina ben kan blockera luftgenomströmningen.

3. Välj rätt placering

Om datorn står i solsken kommer den givetvis att bli mycket varmare än om den står i skuggan.

Om du har husdjur med päls är det bra om datorn står så långt borta från husdjuren som möjligt, päls kan täppa till ventilationen minst lika effektivt som damm.

> Läs våra tester av bärbara datorer i Testzonen

4. Köp extra kylning

Om inget av dessa tips hjälper, kan du behöva överväga att köpa extrautrustning för att svalka datorn. Här finns det många olika lösningar i olika prisklasser.

Till bärbara datorer finns det kylplattor med extra fläktar som du kan placera datorn på. De varierar i pris och effektivitet, men för 200-300 kronor kan du få en effektiv lösning.

Till en stationär dator kan du till exempel köpa en större och effektivare fläkt. Ett annat alternativ är att satsa på vätskekylning - det är väldigt effektivt men också ganska dyrt.

Läs vårt stortest av bärbara datorer

I PC-tidningen nummer 10/2019 testar vi sju stycken bärbara datorer i olika kategorier. Oavsett om du är på jakt efter en dator som är smidig att ta med dig eller ett muskelpaket för att kunna spela, så finns det något för dig.

Du får dessutom en grundlig guide till alla de detaljer som du behöver vara uppmärksam på när du ska investera i en ny bärbar dator.

> Läs stortestet och guiden här i Fördelszonen (endast för PC-tidningens läsare)

LÄS OCKSÅ: Test av grovdammsugare

Kanske är du intresserad av...