Undertexter till filmer kan utgöra en säkerhetsrisk.
Undertexter kan vara en väg för hackare att ta sig in i din dator.© Netflix

Filmernas undertexter kan göra din dator sårbar

200 miljoner datoranvändare riskerar enligt säkerhetsföretaget Check Point att hackas via undertexter till filmer i populära mediespelare.

Hämtar du undertexter från internet till filmer utsätter du datorn för en risk. Bland de tusentals filer med undertexter som cirkulerar på internet finns det dold skadlig kod som kan infektera datorn med virus.

– Undertexter är en komplicerad värld med över 25 olika format i bruk, som alla har skilda funktioner och egenskaper. Undertexternas fragmenterade ekosystem och begränsade säkerhet gör dem till ett attraktivt mål för hackare och kriminella , säger Omri Herscovici som leder Check Points undersökningsteam.

200 miljoner riskerar att hackas

Smittade undertextfiler kan drabba alla som använder populära mediespelare som exempelvis VLC, Kodi eller den olagliga tjänsten Popcorn Time, vilket tillsammans innebär att minst 200 miljoner användare i världen kan angripas.

Utnyttjas sårbarheten kan hackare få full kontroll över den infekterade datorn och all information som finns i den.

Enligt Check Point går det inte att lita på de betygssystem som finns på många webbsidor som tillhandahåller undertexter. Dessa system kan nämligen manipuleras av kriminella. Det bästa sättet att inte drabbas är att sluta hämta undertexter och att titta på legalt material som man betalar för, till exempel på HBO, Netflix eller dvd.

Kanske är du intresserad av...