The Wall Samsungs nya smart-tv MicroLED

Samsungs Nordamerikachef Tim Baxter visar upp den nya jätte-tv:n The Wall på CES i Las Vegas.

© Samsung

The Wall: Tv med ny mikroLED-teknik från Samsung

På elektronikmässan CES i Las Vegas visar den sydkoreanska elektronikgiganten vad deras över 65 000 ingenjörer har pysslat med det senaste året.

10 januari 2018 av Leif Jonasson

Samsung har säkerligen utvecklat sin nya banbrytande smart-tv under lång tid och när det visades upp på CES var det inför en hänförd presskår.

Namnet har nog varit givet från början: The Wall, eller väggen på svenska.

Det rör sig nämligen om någonting helt nytt och inte bara om att den nya tv:n är enorm. Med en storlek på 146 tum är tv:n över tre meter bred och nästan två meter hög. Det mest uppseendeväckande med The Wall är dock inte storleken.

Otrolig bildkvalitet

Den nya tv:n är också det första exemplet på en helt ny skärmteknik kallad mikroLED som nu ska ta upp kampen mot LG:s OLED-format, som i dag anses vara det allra bästa som finns att få i nya tv-apparater.

Samsungs mikroLED består av riktigt små lysdioder som kan lysa i alla tänkbara färger i sig själva. Därför krävs det inget bakgrundsljus eller färgfilter för att skapa rörliga bilder.

Tekniken medger till exempel ett hittills oöverträffat kontrastförhållande i bilden.

Läs mer om smart-tv.

MikroLED görs i moduler

Tekniken bakom mikroLED innebär även att en tv kan byggas i moduler som sätts ihop till den storlek man vill ha. MikroLED-tv kan med andra ord även dyka upp i mindre format eller i ännu större storlekar för exempelvis biografer.

När The Wall kan finnas till försäljning är oklart. Samsung har inte heller avslöjat någon prislapp.

Vi förmodar dock att den som har råd att köpa den sådan här tv, också har tillräckligt med plats för att få rum med den.

Läs fler nyheter om Samsung.

Vi är på plats på CES-mässa för att rapportera om nya produkter, trender och tekniker både här på webben och i tidningen.

Just nu kan du prova 1 nummer av PC-tidningen och få full åtkomst till Fördelszonen med mer än 300 kontrollerade och säkra program till din dator för endast 20 kronor.

Kanske är du intresserad av...