Sju saker som Star Trek förutsåg

För 50 år sedan sändes det första avsnittet av tv-serien Star Trek i amerikansk tv. Sedan dess har många seriens tekniska visioner och prylar blivit verklighet.

16 september 2016 av Anders Daugaard

Det legendariska science fiction-fenomenet Star Trek omfattar bland annat tv-serier, långfilmer datorspel och romaner, och innehåller mängder av framtidsvisioner. Här är sju tekniker från Star Trek som utvecklare och uppfinnare har förvandlat från fantasi till verklighet.

Mobiltelefon 1966 pratade kapten Kirk i sin kommunikator, som var en liten handhållen kommunikationsmanick. Det såg den amerikanska ingenjören Martin Cooper, som på den tiden arbetade för Motorola, och resultatet blev den första personliga mobiltelefonen 1973.

Dator med pekskärm I en Star Trek-film från 1987 kontrolleras datorerna genom att användarna trycker direkt på skärmen. I en tid då Commodore 64 var den vanligaste hemdatorn, var detta väldigt långt från verkligheten. Det är först på senare år som datorer med pekskärmar har blivit vardagsmat.

Pekdatorer och iPad I en Star Trek-film från 1980-talet visades hur Commander Geordi LaForge använde en Personal Access Data Device (PADD) för att mata in koordinaterna till ett stjärnsystem. Andra besättningsmedlemmar använde PADD för att titta på video och lyssna på musik - med andra ord på samma sätt som många oss använder en pekdator eller iPad nu för tiden.

Videosamtal Videotelefoni är ingen ny uppfinning, men i slutet av 1960-talet var det något otänkbart. I en scen från Star Trek kommunicerar befälhavare på främmande rymdskepp med kaptenen på USS Enterprise via en stor skärm på samma sätt som vi i dag kan använda videokommunikation i tjänster som Skype.

Trådlöst headset I Star Trek kunde man redan i de tidiga avsnitten se medlemmar i stjärnflottan kommunicera via stora sladdlösa enheter som placeras i örat. De har slående likheter med de Bluetooth-headset som många av oss använder tillsammans med våra smartmobiler.

Översättare I Star Trek möter Spock, Kirk, Picard och alla de folk från främmande stjärnsystem med helt obegripliga språk. Med hjälp av en "Universal Translator", som kan översätta språk, kan de ändå kommunicera med varandra. Så avancerad teknik finns ännu inte i verkligheten, men översättningstjänster som Google Translate kan översätta kors och tvärs mellan olika språk, och även om det inte blir fullständigt korrekt blir det ofta tillräckligt bra för att vara begripligt.

Storbilds-TV När Star Trek började sändas var en tv-apparat en tung koloss med stort bildrör och liten skärm. Därför var det väldigt nytänkande att se en stor (och platt) skärm som användes för bland annat videosamtal och som datorskärm.

Star Trek återuppstår med nya tv-avsnitt 2017, och kanske kommer vi att få en föraning om vår kommande tekniska framtid.

Kanske är du intresserad av...