Smartwatch_Sony

Tio saker du kan använda en smartklocka till

En smartklocka kan ta över en del av smartmobilens funktioner och göra vardagen enklare. Här är tio sådana situationer.

8 november 2016 av Anders Daugaard
smart watch topbox

En smartklocka öppnar upp en värld av möjligheter om den kopplas samman med en smartmobil, och i flera situationer gör klockan att du inte ens behöver plocka fram mobiltelefonen.

1. Kom i form

De flesta smartklockor har inbyggd pulsmätare och erbjuder olika funktioner och appar som hjälper dig att hålla ögonen på din träning och kaloriförbrukning.

2. Hitta rätt väg

Oavsett om sitter i en bil, på en cykel eller promenerar, kan en smartklocka visa rätt väg utan att du ens behöver titta på skärmen. En kort vibration kan till exempel betyda att du ska svänga åt höger, två korta vibrationer att di ska svänga åt vänster.

3. Hjälpa dig när du handlar

Med rätt appar installerade i klockan an många vardagsuppgifter förenklas. Det går till exempel att skapa inköpslistor som kan visas på handleden, och när du har plockat åt dig en vara trycker du bort den från listan.

4. Läs meddelanden

Det går att läsa och skriva e-post och sms direkt på klockan, när du har kopplat samman den med mobiltelefonen.

5. Se vad klockan är

Givetvis går det att använda en smartklocka som ett vanligt armbandsur. Det klyftiga är att det går att byta urtavla, och de flesta smartklockor har ett stort utbud av olika stilar. Det finns någon för alla smaker.

6. Titta i kalendern

Det är svårt att missa ett inbokat möte med en smartklocka som vibrerar när ett möte i kalendern närmar sig.

7. Styr musiken

Det går att spela upp musik på smartmobilen och styra musikprogrammet, till exempel Spotify eller någon annan musiktjänst, direkt från klockan. På så sätt kan du växla låt och ändra volym utan att röra telefonen.

8. Uppdatera på sociala medier

Om du använder Facebook eller andra sociala medier, kan det vara svårt att hinna följa allas uppdateringar. Med en smartmobil blir det mycket enklare.

9. Kontrollera väderleksutsikterna

Det går att presentera väderleksrapporten som en del av urtavlan eller med en specifik väder-app. I app-butiken finns det en mängd olika väder-appar.

10. Hitta din telefon

Om du glömmer var du har lagt mobiltelefonen, finns räddningen i smartklockan. Om du till exempel använder "Find my phone"-funktionen på en androidtelefon, kommer klockan att visa var telefonen finns någonstans.

PC-tidningen har testat sju olika smartklockor. Läs testet här.

Kanske är du intresserad av...