Google Play Store

Smart trick: Så undviker du höga dataräkningar på semestern

Det kan snabbt bli en dyr historia att ta med mobiltelefonen på utlandssemestern. Så här bär du dig åt för att undvika en hög räkning om du har en iPhone eller en Android-telefon.

Appar i smartmobilen är inställda på att uppdateras automatiskt. Det är mycket praktiskt om du är uppkopplad mot ett trådlöst nätverk eller befinner dig i Sverige, där datatrafiken är en del av telefonabonnemanget och därmed inte kostar något extra. Om du däremot befinner dig i utlandet finns det en risk att det blir en dyr funktion. Datatrafik kan vara fruktansvärt dyrt beroende på var du befinner dig i världen, och det kan röra sig om priser på över hundra kronor per megabyte.

Om du vill undvika en mycket otrevligt överraskning i form av en väldigt hög telefonräkning, se till att stänga av funktionen att appar ska uppdateras automatiskt. Här visar vi hur du bär dig åt på iPhone och på smartmobiler med Android.

Så här stänger du av uppdatering på en iPhone: 1. Öppna Inställningar. 2. Tryck på iTunes Store och App Store. 3. Under Automatiska hämtningar stänger du av funktionen Uppdateringar. Reglaget kommer att ändra färg från grön till grå. När du kommer hem igen, kom ihåg att ändra tillbaka.

Så här stänger du av uppdatering på en telefon med Android: 1. Öppna Play Butik. 2. Tryck på knappen som illustreras med tre linjer i övre vänstra hörnet. 3. Tryck på Inställningar. 4. Under Allmänt trycker du på Uppdatera appar automatiskt. 5. Välj Uppdatera inte appar automatiskt.

När du kommer hem igen, kom ihåg att ändra tillbaka.

Kanske är du intresserad av...