Pokemon go monster

Pokémon GO slår alla rekord

Trots både med- och motgångar under den första månaden, har Pokémon GO haft den mest inkomstbringande lanseringsmånaden någonsin för ett mobilspel.

9 augusti 2016 av Mikkel Jacobsen

Candy Crush och Clash Royale kan packa och resa hem. De är visserligen två av de mest populära mobilspelen någonsin med intäkter på 200 miljoner respektive 960 miljoner kronor under den första månaden från det att de lanserades. De får dock se sig utklassade av Pokémon GO, som under sin första månad kammade hem 1,6 miljarder kronor.

Pokémon GO handlar om att fånga små digitala monter med mobiltelefonen, och då det baserar sig på Google Maps måste spelarna förflytta sig i den verkliga världen för att kunna fånga sina monster. Spelet är gratis men spelare kan köpa spelets egna valuta för verkliga pengar, en valuta som kan användas för att köpa olika typer av föremål i spelet. Beten är väldigt populära, då dessa kan locka monster, en funktions som bland annat barer och restauranger har kommit att använda som lockbete för att locka till sig spelglada kunder.

Förlorade föremål på instabila servrar Allting i spelet går att få tag på i spelet utan att använda riktiga pengar, men många spelare väljer att göra livet lätt för sig genom att köpa föremål. Det skapade en del problem under lanseringen då problem med överbelastade servrar gjorde att en del spelare som köpt föremål förlorade dem innan de kunde användas. Utvecklaren bakom spelet, Niantic, har dock varit samarbetsvilliga och i de flesta fall gett spelarna pengarna tillbaka.

Bortplockade spårning funktioner Det har även varit en del ilska mot utvecklaren efter att de plockade bort möjligheterna att använda en populär spårningsfunktion, som gjorde det lättare att hitta de digitala monstren. Man stängde även ner webbplatser som erbjöd Pokémon GO-spelare alternativa spårningsmöjligheter, och även detta gjorde många spelare upprörda.

Anledningen till nedstängningarna var att det var spårningstjänster som låg bakom mycket av de inledande serverproblemen, och efter att tjänster stängts av sjönk trafiken till servrarna med två tredjedelar vilket har medfört stabilare servrar och ett bättre fungerande spel.

Nu har Niantic lanserat en ny form av spårning, plus att man har återinfört en populär batterisparfunktion. Om detta kommer att blidka de ilskna spelarna återstår att se. Företaget arbetar även med kommande extramaterial till spelet.

Pokémon GO är gratis att ladda hem till iPhone och Android och kan spelas med ett Google-konto.

Virus förklädda till Pokémon GO

Kanske är du intresserad av...