Sms-bedrägeri

Se upp med vilka sms du får.

© Shutterstock

Bedragare luras via sms

Det räcker inte längre att bara vara vaksam på vad som kommer via e-post. Nu jagar bedragare dig även via sms.

16 maj 2017 av Mikkel Jacobsen

De flesta vet vid det här laget att man måste vara försiktig med okänd e-post och vad man klickar på när det kommer brev i inkorgen. Bedragarna ger sig dock inte utan försöker luras på andra sätt.

– Vi förknippar nätfiske och bedrägerier med e-post, men glömmer bort att det även gäller att se upp med sms i mobilen, säger Jonas Lindström som jobbar med säkerhet på Alexandrainstitut i Köpenhamn.

Institutet har undersökt hur lätt det är att luras via sms. Det finns särskilda program som bedragare kan använda för att utge sig vara någon du känner och därmed få dig att agera på ett särskilt sätt, till exempel skicka pengar eller avslöja ett lösenord till en vän i nöd.

89 procent gick i fällan

I samarbete med Försvarsakademin har Alexandrainstitut genomfört ett projekt där de försökte lura anställda i försvarsmakten, industriföretag och på ett säkerhetsföretag. De utförde 185 angrepp och i hela 89 procent av fallen tryckte offren på farliga länkar i falska sms. När forskarna provade samma sak med e-post var det ”bara” 40 procent som blev lurade.

– Detta bör leda till eftertanke på vilken arbetsplats som helst. Det måste finnas säkerhetsprocedurer färdiga som kan förhindra denna typ av bedrägerier, säger Jonas Lindström.

Samma sak gäller förstås för privatpersoner: Det gäller att vara på sin vakt och inte bara trycka hej vilt på allt som dyker upp i mobilen och datorn.

Källa: Ritzau

Kanske är du intresserad av...