Iphone

Ska du köpa en iPhone 7? Nej tack!

Ryktena hade rätt. iPhone 7 blev ingen revolution, så jag behåller mina pengar.

12 september 2016 av Redaktionen

Jag har fått frågan om jag tänker byta ut min iPhone 6S mot en iPhone 7, och jag utan någon som helst tvekan säga: Nej tack! Enligt min åsikt har det helt enkelt hänt tillräckligt för att jag ska vilja betala minst 7500 kronor för att byta en bra telefon mot en som bara är marginellt bättre.

Jag är fullt medveten om att det finns folk som plockar fram campingtälten från källaren och sover utanför butiker för att vara bland de första som kan skryta med att de äger den senaste iPhone-modellen. Det verkar även om att det blir allt färre som är intresserade av den typen av trottoarbaserat friluftsliv - och det beror inte bara på att telefonerna kan beställas över internet. Det handlar inte heller om att det saknas hörlursuttag eller om lusten att byta från iOS till Android. Nej, som smartmobilutvecklare står Apple och stampar på nästan samma plats, utan att lyckas presentera de fantastiska nya funktioner som de tidigare var så bra på.

Sanna rykten: Bara små förändringar

Lite snabbare, lite bättre kamera, mer lagringsutrymme, marginellt bättre batteritid samt vattenskyddad - och ja, de plockade bort den analoga 3,5 millimeterskontakten. Det var vad ryktens sa skulle presenteras på det stora evenemanget den 7 september när Apple skulle presentera sin senaste iPhone-modell. I stort sett alla funktioner och specifikationer hade varit offentliga hemligheter i flera månader, och Apple har gång efter annan fått kritik för att de hela tiden tappar mark till sina konkurrenter.

Att den är vattenskyddad är en nyhet för iPhone, men det har under lång tid funnits smartmobiler från flera andra tillverkare som har ett betydligt bättre skydd mot både vatten och smuts. Kameratekniken är i nivå med de bästa Android-mobilerna, men långt ifrån hur det var tidigare när Apple i princip satte standarden för nya funktioner i en smartmobil.

En uppdatering av en kraftfull telefon

Mätningar av prestandan i iPhone 6S visar att A9-processorn var omåttligt kraftfull och starkare än till och med nyare flaggskepp från Samsung och HTC. Den nya A10-processorn ska enligt uppgift vara 50 procent snabbare, och om det stämmer kan iPhone 7 vara världens snabbaste mobiltelefon.

Designen har inte ändrats speciellt mycket sedan iPhone 6 och den är fortfarande väldigt populär, vilket säkert är anledningen till att Apple håller fast vid den slanka designen med sina rundade kanter. Kameran sticker ut en aning på baksidan - ett designval som Samsung tidigare fick så mycket kritik för att de gick tillbaka till att göra en slät baksida.

Det är med andra ord så att Apple har vidareutvecklat en redan bra smartmobil som är en av marknadens bästa. Priset är enligt traditionen högt - 7500 kronor för den absolut billigaste iPhone 7-modellen. Sedan ska man komma ihåg att Apple enligt Statista har tappat marknadsandelar sedan slutet av 2011 då iPhone 4S lanserades, samtidigt som antalet konkurrenter har vuxit explosionsartat. Försäljningen av iPhones har vänt nedåt, trots att antalet sålda smartmobiler fortfarande ökar. Och jag kommer inte att försöka på den statistiken i år!

Kanske är du intresserad av...