En stolt Steve Jobs - här från presentationen av iPhone 4.

iPhone fyller 10 år!

För ett årtionde sedan förändrade Apple mobiltelefonmarknaden för alltid.

11 januari 2017 av Mikkel Jacobsen

Tiden går snabbt och det är redan tio år sedan Steve Jobs gick upp på scenen i Moscone Center i San Francisco för att visa Apples nya musikspelare, en internetenhet och en telefon. Ingen förstod vad han pratade om. Allt det där hade vi ju redan sett. iPod släppte redan 2001 och det fanns högvis med smartmobiler för att både surfa och skicka e-post.

Det nya var att dessa tre produkter hade slagits ihop till en enda elegant enhet som ingen annan än Apple kunde ha kommit på vid den tidpunkten. Därmed var iPhone född.

Karismatiske Steve Jobs

Presskonferensen är fortfarande värd att se om. Den visar en Steve Jobs i högform och påminner om vilken visionär och säljare han var.

Jobs drar ut på tiden, lurar de närvarande journalisterna med en bild av en iPod med nummerskiva och hånar konkurrenternas undermåliga produkter. Han uttalar också sin avsky för pekpennan (stylus på engelska) innan har tar upp den första iPhonen ur fickan och skriver historia. Många kommer ihåg detta och reagerade därför när Apple plötsligt lovordade pekpennan när iPad Pro lanserades för något år sedan.

Under presentationen ser Jobs aldrig ut att tvivla på att han håller på att lansera en av de mest revolutionerande elektronikprodukter världen har sett. En miljard sålda iPhone senare kan väl få argumentera mot att han hade rätt.

Kanske är du intresserad av...