Ska din nästa mobil vara iPhone eller Android?

Ska din nästa mobil vara iPhone eller Android?

© Shutterstock

3 alternativ till iPhone

Apple har just släppt tre nya iPhone-modeller, men måste en mobiltelefon verkligen kosta så mycket? Svaret är nej. Här är tre billigare konkurrenter med Android.

17 september 2018

Apple har släppt årets modeller av iPhone och den här gången blev det hela tre stycken. Frågan är bara om det verkligen är rimligt att köpa en mobiltelefon som kostar långt över 10 000 kronor?

Mer att läsa: Apple lanserar tre nya iPhone

Här är tre förslag på Android-telefoner som är något billigare än de nya iPhone-modellerna och som utmärker sig på lite olika sätt:

1. Storlek: Sony Xperia XZ2 Compact

Den som föredrar lite mindre mobiltelefoner har under senare år sett hur utbudet av modeller krymper. Stora skärmar är nämligen ett av de främsta försäljningsargumenten för nya telefoner.

Ett undantag kommer från Sony, som inte ger upp sin Compact-serie.

Nya Sony Xperia XZ2 Compact är med sin längd på 13,5 centimeter är runt två centimeter kortare än de flesta konkurrenter – detta utan att ge avkall på prestanda eller funktionalitet.

Sony Xperia XZ2 Compact klarar allt som vi förväntar oss av en modern toppmobil. De lite mindre batteriet på 2870 milliamperetimmar uppvägs av att den mindre skärmen inte drar så mycket ström. Därför håller batteriet i en hel dag vid normal användning.

Telefonen baseras på den nya processorn Snapdragon 845 och har fyra gigabyte ramminne, vilket ger en kraftfull telefon.

> Läs vårt test av Sony Xperia XZ2 Compact i Testzonen.

Sony Xperia XZ2 Compact

Sony Xperia XZ2 Compact är en lite mindre telefon, men med prestanda som de stora flaggskeppen.

© Sony

2. Kamera: Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro är Huaweis nya toppmodell som kritiserades för att vara alltför lik iPhone X. Det är en modern telefon i samma stil med exempelvis en liten flärp i skärmens överkant.

På baksidan sitter det tre kameror, vilket är ovanligt. Tillsammans med artificiell intelligens är det meningen att bilderna ska bli bättre än någonsin.

I framsidans nederkant hittar vi en fingeravtrycksläsare, i övrigt når skärmen ända ut till kanterna runt om.

> Läs vårt test av Huawei P20 Pro i Testzonen.

Huawei P20 Pro har en skärm som fyller nästan hela framsidan.

Skärmen på Huaweis toppmodell P20 Pro går ända ut till kanten och telefonen påminner mycket om iPhone X.

© Huawei

3. Tålighet: CAT S61

När Ericsson lanserade sin mobiltelefon R310 för 18 år sedan föddes en ny underkategori telefoner: hantverkarlurarna. Det vill säga extra tåliga mobiltelefoner som blev populära bland hantverkare och lantbrukare.

Dagens motsvarighet är CAT S61, som är en modern smartmobil i ett skal som skyddar mot det mesta. Ramen är av formgjuten aluminium och baksidan är gummiklädd. Usb c-porten som används för laddning täcks av ett vattentätt lock.

> Läs vårt test av CAT S61 i Testzonen.

CAT S61 är en hårdför mobiltelefon som tål det mesta.

CAT S61 är en hårdför mobiltelefon som tål det mesta.

© CAT

> Lyssna på musik och se på film utan att störa resten av familjen. Prova 2 nummer av PC-tidningen för 59:50 kronor + porto och expeditionsavgift, så får du e-boken Allt om strömmande film på köpet. Vi skickar dessutom med ett par hörlurar utan extra kostnad. Läs mer om erbjudandet.

Kanske är du intresserad av...