Grafiska lösenord i mobilen är inte säkra.

Grafiska lösenord kan knäckas.

© ymgerman / Shutterstock, Inc.

Forskare knäcker grafiska mobillösenord

Det är inte längre säkert att använda ett grafiskt lösenord för att skydda mobilen. En grupp forskare har hittat ett sätt att lura ut koden utan att de behöver se vad som händer på skärmen.

7 februari 2017 av Morten Skeldal Østergaard

I många mobiltelefoner går det att använda ett grafiskt lösenord för att obehöriga inte ska kunna ta sig in i telefonen. Ett grafiskt lösenord består av ett mönster som man ritar på skärmen.

Nu visar det sig dock att den här typen av lösenord inte är så säkra som vi har trott. En grupp brittiska och kinesiska forskare har nämligen hittat ett sätt att lura ut det grafiska mönstret utan att de behöver se skärmen.

97 procents chans

Forskarna använder mobiltelefonen kamera för att klura ut vilket mönster användaren ritar. De behöver inte se skärmen, det räcker att kameran ser hur handen rör sig medan mönstret ritas upp. Ett program tolkar sedan rörelserna och kan på så sätt lista ut mönstret.

På det här sättet kan forskarna gissa rätt på mönstret i 97 procent av fallen.

Forskarna menar att det kanske inte är så säkert att låsa mobilen med ett mönster och att man kanske ska överväga andra typer av lösenord.

Kanske är du intresserad av...