KOM_SV_171119-NR11_E_Stortest_vejret_Web

Bästa vädertjänsten för dator och telefon

Underskatta inte vädret, många kan inte ens starta en konversation om det inte handlar om väder. Vi testar sex webbplatser och appar fyllda med information och väderprognoser.

23 juli 2014

Vädret är avgörande för seglare och jordbrukare, men känns ofta viktigt även för oss som bara behöver gå ut i det. Därför tycker många att väderleksrapporten är nyhetssändningarnas höjdpunkt, både i radio och i tv. Även en politisk kris kan hamna i skuggan av vädret när det närmar sig en storm västerifrån, värmeböljan ligger tung eller snön vräker ner.

På PC-tidningen nöjer vi oss inte med att bara skriva om vädret. Vi har tagit tempen på sex vädertjänster både i Sverige och utomlands, och även undersökt deras appar för smartmobiler och pekdatorer, för att ta reda på vilken som levererar de mest korrekta och omfattande prognoserna. Eftersom kunskap är viktigt, har vi undersökt var man kan hitta information om aktuella väder- och klimattermer. Vi har till och med samlat in sjudygnsprognoser från de enskilda tjänsterna för att se hur korrekt – eller fel – prognoserna hade jämfört med hur vädret faktiskt blev.

Väderprognoser delas in i korttids- och långtidsprognoser, där de förstnämnda givetvis är de mest pålitliga. Ju längre fram en prognos sträcker sig, desto större blir osäkerheten. Vårt lilla ovetenskapliga test visar att alla testdeltagarna förtjänar en plats i solen, framför allt när det gäller prognoserna för de närmaste dagarna.

Vi korar en total vinnare bland de deltagande webbplatserna och apparna. När det gäller appar kan det dock vara värt att poängtera att de inte inkluderar appar för Windows 8, utan enbart för mobila operativsystem. Om du vill veta vilken tjänst som ger högtryck i stortestet och vilka som får ruskresultat, behöver du bara fortsätta läsa. Glöm inte att du kan testa själv med din dator eller smartmobil, om någon av tjänsterna tar dig med storm.

Kanske är du intresserad av...