iphone6s

Antennerna i iPhone 6 får bottenbetyg

Forskare vid Ålborgs Universitet har gjort grundliga tester av antenner i smartmobiler, och det är inga goda nyheter för vänsterhänta iPhone-ägare.

12 september 2016 av Steffen Nielsen

"Hejsan älskling, jag står här med min latte och min iPhone, och... älskling? Älskling??"

Även när täckningen är utmärkt, kan det vara problem med mobiluppkopplingen. Det visar en stor undersökning genomförd av professor Gert Frølund Pedersen vid Ålborgs Universitet på uppdrag av Energistyrelsen och de nordiska telemyndigheterna, och undersökningen omfattade antennerna hos inte mindre än 26 toppmodeller.

Apples nuvarande toppmodell iPhone 6S får hård kritik, den hamnar till och med på 26:e och sista plats om du håller den vänster hand när du använder den. Det är nämligen stor skillnad på hur bra mobilantennerna fungerar, beroende på hur du håller i telefonen. För iPhone 6S blev det dock inte speciellt mycket bättre när den hålls i höger hand, då kom den på plats 22, och kommer därmed längre ner i listan än sin föregångare iPhone 6. Den nya iPhone 7 medverkade inte i testerna.

Undersökningen visar dessutom att den användarvänliga Doro PhoneEasy 530X fungerade bäst i vänster hand följt av Microsoft Lumia 640 och Microsoft Lumia 650. I höger hand var HTC Desire 626 bäst före Samsung Galaxy S5 Mini och Samsung Galaxy J1. Den i genomsnitt bästa telefonen blev Microsoft Lumia 640 som var näst bäst i vänster hand och på fjärde bäst i höger hand.

I vänster hand lade iPhone beslag på de fyra sämsta resultaten och därmed placeringarna 22-26.

Kanske är du intresserad av...