Varning: Betala aldrig för uppdateringar

I Googles Play Butik finns det appar som ser till att mot betalning hålla din telefon uppdaterad, men ofta handlar det om rent bedrägeri. Tillverkarnas uppdateringar är nämligen alltid gratis.

Säkerhetsföretaget CSIS gick nyligen ut med en varning som primärt vände sig till ägare av smartmobiler från Samsung.

En app med namnet "Updates for Samsung" hade nämligen hämtats mer än tio miljoner gånger, trots att det inte behövs någon app för att hämta telefonuppdateringar.

> Läs också: 8 gratisappar du bör ha i telefonen

Låg fritt tillgänglig i Play Butik

Appen utlovade uppdateringar till Samsung-telefoner, men i verkligheten öppnade gratis-appen bara en hemsida där användarna krävdes på betalning för tjänsten. 

Det finns flera oroande detaljer med detta. 

För det första är Samsungs uppdateringar alltid gratis via telefonens inställningar, och för det andra har det väckts kritik mot att appens ens fick finnas i Googles officiella Play Butik. 

Krävde löpande betalningar

Det normala när det handlar om betalningar för en tjänst är att de görs via Googles säkra betalningstjänst, men i fallet med den tvivelaktiga uppdaterings-appen skulle betalningarna göras på en hemsida som inte hade något med Google att göra. Dessutom handlade det inte om någon engångsbetalning utan om ett abonnemang på drygt 35 dollar (ungefär 330 kronor) per år, med andra ord en lukrativ affärsidé för upphovsmännen.

Efter att Aleksejs Kuprins från CSIS anmält appen till Google har den plockats bort från Play Butik.

Uppdateringar är alltid gratis

I skrivande stund finns det fortfarande många andra appar som utlovar uppdateringar till smartmobiler från olika tillverkare, så det kan finnas betydligt fler liknande appar som fortfarande kräver betalt för gratistjänsterna. 

Vår rekommendation är att aldrig hämta appar för telefonuppdateringar, utan i stället gå in i telefonens inställningar och söka efter uppdateringar. På så sätt kan du vara säker på att du bara får officiella uppdateringar som telefontillverkaren har testat grundligt på din telefonmodell, plus att du inte behöver betala för något i själva verket är gratis.

Kanske är du intresserad av...