FakeUpdate

Uppdatering stjäl kontokortsuppgifter

En falsk uppdatering till Google Chrome stänger av antivirusprogrammet och stjäl kontokortsinformation.

3 maj 2016

Nu gäller det att vara extra uppmärksam om du uppmanas att uppdatera Google Chrome i din Android-telefon. Säkerhetsföretaget Zscaler varnar för en falsk uppdatering som i själva verket är ett virus.

Den falska uppdateringen Viruset ser ut som en riktig Chrome-uppdatering och tar dig vidare till webbsidor som ser ut att vara från Google. Så snart appen är installerad ber den dig dock om administratörsrättigheter - och det är nu som dina kontokortsuppgifter är i fara.

Appen börjar omedelbart registrera alla sms, samtal och internettrafik. Om du öppnar Google Play Butik i telefonen ombeds du fylla i dina kontokortsuppgifter. Informationen som fylls i skickas direkt till ett ryskt telefonnummer, allt enligt Zscaler.

En obehaglig funktion i viruset är att den dessutom kan inaktivera antivirusskyddet i telefonen, vilket lämnar den helt oskyddad mot allt sattyg som viruset ställer till med. Om viruset har sluppit in i telefonen finns det ingenting annat att göra än att återställa telefonen till fabriksinställningarna.

Undvik viruset För att undvika att viruset installeras i telefonen ska du se till att okända källor inte får installera appar. I standardinställningarna kan inte okända källor göra det, men det är värt att ta en titt så att denna inställning inte är ändrad.

Gör så här för att kontrollera det: 1 Öppna telefonens inställningar. 2 Välj Säkerhet. 3 Leta upp Okända källor och se till att inställningen inte är aktiverad, det vill säga grön.

> Chromodo är en till synes traditionell webbläsare, men den är full med säkerhetsfunktioner för tryggare surfning

Kanske är du intresserad av...